7 alimente care îți curăță colonul
Nu numai că vei preveni riscul de îmbolnăvire, dar cu ajutorul acestor alimente poți crea rețete delicioase cu un efort redus. Include și tu în meniul zilnic opțiunile care îți curăță colonul în mod eficient.
Credeai că trebuie să apelezi la rețete complicate pentru detoxifiere, cu un gust neplăcut? În niciun caz. Alimentele obișnuite, combinate în mod util, îți vor curăța colonul fără să fie nevoie de sacrificii la capitolul gust.
Care este rolul colonului?
Deși intestinul subțire realizează toate operațiunile majore pentru digerarea alimentelor, funcția colonului este de a prelua apa din tot ce ai consumat. „Colonul preia apa din alimente și o aduce înapoi în organism pentru a asigura hidratarea optimă. În același timp stochează și elimină toxinele”
, explică dr. Michael Valente, chirurg colorectal de la Clinica din Cleveland.
Dieta contează
După cum alegerile alimentare afectează funcționarea inimii, a creierului și a mușchilor, la fel și colonul va avea nevoie de alimentele potrivite pentru a realiza funcțiile care îi sunt rezervate. „Din păcate numărul de cazuri de cancer de colon în rândul persoanelor tinere este în creștere continuă. Factorii problematici sunt dieta inadecvată și mediul înconjurător”, potrivit dr. Valente.
Iată ce alimente îți curăță colonul și asigură fortificarea organismului:
1. Quinoa și orez brun
Este esențial să te axezi pe alimentele naturale, care nu au fost procesate. În ceea ce privește cerealele mizează pe quinoa, orez brun și ovăz integral. „Aceste variante conțin multe fibre și dacă vei consuma cel puțin 3 porții în fiecare zi vei reduce riscul de cancer de colon cu 17%”, spune dr. Valente.
2. Fasole uscată și linte
Leguminoasele precum boabele de fasole uscată și linte sunt surse excelente de fibre. Potrivit specialiștilor, persoanele care au un consum ridicat de fibre provenite din leguminoase au un risc cu 35% mai redus în ceea ce privește apariția polipilor la nivelul colonului. Aceste leguminoase conțin nutrienți care îți protejează organismul și îți dau multă energie.
3. Semințe de chia
Este suficient să mănânci 2 linguri de semințe de chia în fiecare zi pentru a obține 10g de fibre, aproximativ 40% din necesarul zilnic. „Obiectivul tău trebuie să fie să ajungi la 25g de fibre în fiecare zi. Numai fibrele asigură eliminarea la timp a toxinelor și îndepărtarea substanțelor nocive precum colesterolul sau componentele chimice. De asemenea, fibrele acționează la nivel celular în interiorul colonului și previn formarea tumorilor”, potrivit dr. Valente.
4. Broccoli și conopidă
În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că un meniu care conține conopidă și broccoli reduce riscul de cancer de colon cu 24%. Dacă îți este greu să calculezi exact câte fibre ai consumat umple ¾ din farfurie cu broccoli sau conopidă, consumă o salată de crudități alături și nu vei avea probleme.
5. Somon, sardine și păstrăv
În cazul pacienților diagnosticați cu acest tip de cancer un consum ridicat de acizi grași de tip Omega-3 reduce riscul de deces cu până la 50%. De asemenea, grăsimile sănătoase din somon, sardine și păstrăv pot stopa răspândirea celulelor canceroase și favorizează eliminarea lor.
6. Nuci
„Nu numai că îți asigură o cantitate însemnată de fibre, dar fiecare porție crocantă de nuci conține și acizi grași de tip Omega-3 sub formă de acid alfa-linolenic. Un consum frecvent de nuci asigură menținerea echilibrului de bacterii benefice din tractul digestiv și previne apariția tumorilor la nivelul colonului”, spune dr. Valente.
7. Iaurt
Produsele lactate fermentate cum este iaurtul conțin probiotice, foarte utile pentru sănătatea tractului intestinal. Un consum zilnic de iaurt îți va reduce riscul de cancer de colon cu până la 38%. În plus, probioticele din componența lui vor elimina și gazele acumulate în urma consumului de leguminoase.