6 minciuni pe care le aud medicii și de ce nu este deloc în interesul tău să le spui
Sănătate · Medicina preventiva / 01.03.2019

În unele cazuri nu este atât de grav dacă nu spui totul, dar atunci când mergi la consult este esențial să eviți orice fel de minciuni pentru că scopul specialistului este să te ajute să te simți bine și să prevină riscurile pentru sănătatea ta.

Există foarte multe motive pentru care pacienții recurg uneori la minciuni când merg la doctor, dar nu este deloc util să procedezi în acest mod. Tu ești primul interesat să ai mereu un tonus excelent așa că este mult mai bine să colaborezi cu medicul pentru a putea obține un diagnostic corect și un tratament adaptat nevoilor tale.

 
Iată care sunt cele mai frecvente minciuni pe care le aud medicii:

 
1. „Iau toate medicamentele exact așa cum trebuie”

„Majoritatea pacienților susțin că își iau medicamentele la timp, dar nu este mereu adevărat. Dacă nu respectă intervalele la care trebuie să ia dozele recomandate în timp se va ajunge la prescrierea unor medicamente suplimentare pentru că medicul va avea impresia că tratamentul urmat nu are efectul dorit. Va crește și riscul de efecte secundare pentru că pe măsură ce iei mai multe pastile formulele pot interacționa negativ între ele”
, spune dr. Regina Druz, cardiolog.

 
2. „Nu mănânc niciodată alimente hipercalorice”

„De multe ori persoanele care sunt obeze, suferă de diabet sau au un nivel ridicat al colesterolului vor spune că nu consumă niciun aliment cu foarte multe calorii și că nu înțeleg de ce analizele lor au acele valori peste nivelul normal. Dacă sunt întrebați direct dacă mănâncă grăsimi saturate sau zahăr provenit din alimente procesate vor spune că nu fac acest lucru. Nu este deloc util să se ascundă care este adevărata dietă pentru că se vor lua medicamente cu efecte secundare, deși ar fi fost suficient să se discute deschis cu medicul pentru a se primi recomandări legate de ajustarea meniului”
, spune dr. Kristine Arthur, medic internist din California.

 
3. „Nu mă doare deloc”

„Mi s-a întâmplat ca pacienții să îmi spună că se simt bine după un anumit tratament pentru ca mai târziu să aflu de la rude sau cunoscuți că au avut probleme din cauza efectelor adverse. În alte cazuri pur și simplu ascund simptomele bolii de care suferă. Poate fi vorba despre un mecanism de protecție care îi ajută să ignore durerea sau este posibil să se teamă să afle adevăratul diagnostic, dar o astfel de reacție va înrăutăți situația. Este foarte important să spună cum se simt de fapt. În caz contrar este posibil să li se prescrie un tratament greșit, iar unele efecte secundare pot deveni permanente”
, spune dr. Hamidreza Sanatinia, oncolog.

 
4. „Îmi monitorizez atent glicemia”

„Am constatat de multe ori că pacienții care au diabet nu știu ce glicemie au sau nu o urmăresc în fiecare zi. Este important să fie monitorizată cu atenție pentru că sănătatea oculară depinde de stabilizarea zahărului din sânge. Riscul de glaucom și cataractă este foarte ridicat dacă glicemia crește foarte mult fără ca pacientul să-și dea seama”, potrivit dr. Steven Loomis.

 
5. „Am renunțat la țigări cu ani în urmă”

„Am întâlnit pacienți care nu erau deschiși cu privire la cât de mult timp au fumat, ceea ce este foarte problematic pentru că nicotina și tutunul încetinesc procesul de vindecare și refacere a organismului. Cresc foarte mult riscurile în cazul operațiilor estetice care vizează fața sau abdomenul”, spune dr. Lara Devgan, chirurg plastician.

 
6. „Folosesc protecție solară în fiecare zi” 

„Trebuie ca pacienții să spună dacă folosesc sau nu protecție solară pentru că numai în acest mod ne putem da seama împreună de ce nu tolerează diferitele produse pe care le-au încercat. Există și alergii la filtrele solare și nu toate formulele sunt potrivite pentru pielea sensibilă. Contează foarte mult să discutăm împreună opțiunile disponibile și să căutăm o variantă utilă pentru fiecare pacient, evitând riscul de cancer de piele”, spune dr. Lauren Ploch, dematolog.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro