6 lucruri care accentuează durerile
Sănătate · Medicina preventiva / 04.01.2019

Modul în care reacționezi atunci când apar durerile are un rol mai important decât crezi. Există soluții pentru a determina creierul să perceapă durerea mai puțin intens, dar și greșeli care îți vor înrăutăți starea.

Fiecare dintre noi percepe durerile în mod diferit. Intensitatea și disconfortul resimțit variază de la persoană la persoană și se pot schimba în fiecare zi, iar atitudinea are un rol central în cadrul acestui proces. Anumite tipuri de gândire nu fac decât să înrăutățească durerile, dar odată ce înțelegi ce trebuie să eviți îți va fi mai ușor să ameliorezi felul în care te simți chiar dacă nu iei medicamente.

 
Iată ce greșeli trebuie să eviți pentru a face față cu succes durerilor:

 
1. Te gândești la toate consecințele posibile

Dacă îți folosești imaginația pentru a vizualiza toate scenariile negative care pot apărea în urma durerilor nu vei face decât să-ți accentuezi disconfortul. Nu te întreba tot timpul ce se va întâmpla și nu te lăsa copleșit de informațiile pe care le găsești pe internet. Multe persoane citesc despre boli rare care au simptome des întâlnite și se sperie la gândul că ar putea avea exact acea boală. Potrivit specialiștilor, gândirea catastrofică nu face decât să intensifice durerile. Crește presiunea de la nivelul mușchilor și acutizează inflamațiile. Încearcă să te gândești la altceva și vei vedea că vei începe să te simți mai bine.

 
2. Te gândești la ce ar trebui să faci

Este posibil și să-ți fie jenă să spui că te doare ceva sau să preferi să suferi în tăcere pentru că nu vrei să admiți că nu te poți descurca sau că nu te simți bine. Din păcate dacă procedezi astfel vei deveni foarte irascibil, te vei izola de ceilalți și în cele din urmă durerea se va intensifica. În loc să stai departe de ceilalți mai bine redu ritmul, cere-le sprijinul atunci când ai nevoie și nu pune accent pe păstrarea aparențelor, ci pe sănătatea ta.

 
3. Ai o abordare de tip „totul sau nimic”

Vezi lumea în alb și negru și lucrurile nu pot să fie decât perfecte sau groaznice. Problema este că de obicei există foarte multe nuanțe de gri și dacă vei considera majoritatea zilelor ca fiind ratate nu vei avea timp să te bucuri de lucrurile mărunte care te fac fericit. Pentru a-ți crea un echilibru interior este recomandat să îți aduci aminte de lucrurile bune din viața ta și să nu lași durerea să preia controlul.

 
4. Te concentrezi exclusiv pe aspectele negative

Atenția ta este focalizată numai pe lucrurile triste, dificile sau complicate și ignori complet reușitele sau bucuriile. Trăiești într-un tunel și în fața ta apar mereu lucrurile care te deranjează. Când cineva te întreabă cum a fost săptămâna care a trecut uiți de momentele în care te-ai putut concentra și ai avut rezultate bune și îți amintești strict clipele când ai avut dureri.  Ce-ar fi să te gândești numai la lucrurile bune? Schimbarea va avea un efect imediat asupra stării tale.

 
5. Generalizezi foarte mult

Dacă ai dureri când mergi la cumpărături devii convins că vei păți același lucru de fiecare dată când vei merge la mall. Problema cu acest tip de gândire este că la nivel mintal crești frecvența durerilor și începi să te concentrezi doar pe lucrurile pe care crezi că nu le poți face, iar starea ta de dispoziție se va înrăutăți. Încearcă să iei fiecare lucru separat și să nu creezi asocieri pentru un număr prea mare de situații.

 
6. Crezi că totul este mult mai rău decât în realitate

Acest mod de gândire identifică probleme în viața de zi cu zi și le transformă în obstacole imposibil de depășit. Dacă persiști vei ajunge să nu mai ai încredere în forțele proprii și vei fi foarte stresat de fiecare dată când trebuie să faci ceva nou. Soluția este să identifici problemele, apoi să le împarți în mai multe aspecte pe care le poți rezolva treptat. În acest mod nu vei fi descurajat și vei înțelege că depinde de tine să-ți revii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro