5 reacții ale corpului tău la secrete
Probabil că ai ținut destule secrete până acum, indiferent dacă a fost vorba despre lucruri minore sau probleme importante. Atunci când păstrezi un secret corpul tău poate fi afectat în moduri neașteptate. Află care sunt manifestările specifice.
Poate au fost secrete personale sau ale partenerului ori ale unui prieten, dar toate te-au afectat. În cadrul unui studiu publicat în 2017 s-a evidențiat că fiecare persoană păstrează în jur de 13 secrete în fiecare moment. Dintre cele 38 de categorii de secrete cel mai des întâlnite sunt legate de gânduri în afara realității, fantezii, minciuni sau idile romantice.
Chiar și un secret aparent banal cum ar fi cel legat de sărbătorirea unei zile de naștere sau de o petrecere-surpriză pentru o logodnă pot cauza un stres temporar, dar secretele pe care le ții perioade lungi de timp vor avea un impact negativ la nivel fizic și emoțional.
„În cadrul multor terapii de recuperare se repetă des că intensitatea simptomelor depinde în mare măsură de adâncimea secretelor și cred că este adevărat. Secretele pot cauza manifestări intense la nivel psihologic și te vor afecta în cele din urmă și din punct de vedere fizic”, spune dr. Christine Scott-Hudson, psihoterapeut.
Iată prin ce manifestări se caracterizează secretele bine păstrate:
1. Ai putea crede că ești o persoană rea
Unele secrete vor crea sentimente de rușine, care îți vor afecta negativ imaginea de sine.
„Păstrarea secretelor va provoca probleme de somn, irascibilitate, tristețe, dificultăți de concentrare, anxietate și o îngrijorare constantă. În experiența mea cu pacienții am constatat că medicamentele nu pot trata aceste stări în mod izolat, ci este nevoie să colaborezi cu un terapeut. Este o cale utilă de a discuta despre secrete sau alte informații care te deranjează”, spune dr. Jennifer McClendon, psiholog.
2. Vei avea probleme cu digestia
„Dacă secretele nu sunt rezolvate fie prin dezvăluire, fie prin discuția cu un terapeut nu vei avea de suferit numai în plan emoțional, ci și la nivel digestiv. Refluxul gastroesofagian se va agrava și te-ai putea confrunta și cu incontinența urinară. Un secret ținut prea mult timp va crea un stres constant pentru tot corpul. Ar putea apărea constipația, diareea, acneea, oboseala sau durerile inexplicabile”
, explică dr. McClendon.
3. Îți va crește tensiunea arterială
Când alegi să ascunzi anumite informații de ceilalți simptomele asociate provin inclusiv din partea creierului. „De multe ori păstrarea unui secret se datorează fricii legate de consecințele posibile ale dezvăluirii acelor informații. Frica și anxietatea se vor intensifica atunci când te gândești la secret, crescând producția de cortizol. Dacă acest nivel ridicat se menține se poate ajunge la hipertensiune arterială, depresie, dureri de spate și o capacitate redusă de memorare a informațiilor noi”
, spune dr. Sanam Hafeez, psiholog din New York.
4. Îți va fi foarte greu să adormi
Combinația nocivă dintre stres și anxietate produsă atunci când ții secrete poate avea drept rezultat insomnia. Potrivit specialiștilor, peste 40 de milioane de adulți suferă de probleme cronice cu somnul, care se datorează în proporție de 80% stresului. „Alegerea de a ține un secret va cauza un mix de vinovăție și îngrijorare care te poate ține treaz toată noaptea. Nu este indicat să agravezi insomnia pentru că îți va crește riscul de diabet, atac de cord și aritmie”, spune dr. Hafeez.
5. Cu cât secretul este mai grav, cu atât efectele sunt mai dramatice
Păstrarea oricărui secret este dificilă, dar dacă este vorba despre un lucru major efectele negative vor deveni foarte accentuate. „Stresul și anxietatea sunt asociate ca intensitate cu gravitatea secretului pe care îl ții, iar impactul asupra corpului tău va fi mai grav dacă este vorba despre informații extrem de importante. Dacă se referă la o experiență traumatizantă prin care ai trecut te va ajuta foarte mult să încerci să discuți cu un terapeut specializat, chiar dacă nu poți povesti prietenilor și familiei ce ți s-a întâmplat. Important este să știi că poți apela întotdeauna la ajutor specializat pentru a depăși problemele emoționale”, spune dr. Hafeez.