3. Concentrează-te timp de 8 secunde

Un truc simplu şi la îndemână pentru acele momente când îţi propui să reţii neapărat o informaţie preţioasă (un nume, spre exemplu): concentrează-te asupra sa timp de cel puţin 8 secunde. Acest interval de timp reprezintă minimumul de care creierul are nevoie pentru a trece o informaţie din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată.

4. Savurează hrană sănătoasă pentru creier

Eşti ceea ce mănânci, prin urmare nu ar trebui să te surprindă faptul că anumite alimente sunt grozave pentru sănătatea creierului tău şi funcţionarea sa ireproşabilă. Pentru a-ţi îmbunătăţi memoria, savurează afine, fructe bogate în antocianine ce protejează creierul împotriva inflamaţiilor şi a oxidării, două procese care pot afecta neuronii şi determina să comunice mai puţin eficient unii cu alţii.


De asemenea, include în meniul tău şi legume cu frunze verzi, precum spanacul, varza kale, salata etc., despre care s-a constatat că încetinesc procesul degrădarii memoriei, graţie, printre altele, unor antoxidanti precum vitamina C.

5. Dezvoltă-ţi relaţiile sociale

Fiindcă omul este o fiinţă socială, are nevoie de relaţii strânse cu cei din jur nu doar pentru a supravieţui, cât şi pentru a fi fericit... şi a avea şi o memorie excelentă! Studiile au demonstrat-o: relaţiile autentice, strânse cu cei din jur, cât şi un sistem puternic de susţinere sunt vitale atât pentru sănătatea emoţională, cât şi pentru buna funcţionare a creierului.


Aşadar, începe chiar de azi să lucrezi la dezvoltarea unei vieţi sociale active: fă voluntariat, urmează cursuri de dans, pictură etc., ieşi mai des cu prietenii tăi, vizitează-ţi rudele etc. Şi, bineînţeles, nu ignora importanţa şi ajutorul nesperat pe care ţi-l oferă un animăluţ de companie!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro