Poka-yoke: obiceiul japonez care îți stimulează memoria
Oamenii uită diferite lucruri tot mai des, dar acest inconvenient nu face parte din natura noastră, ci este mai degrabă consecința programului de lucru prelungit sau a acumulării responsabilităților în foarte multe domenii. Testează și tu poka-yoke pentru a te asigura că ai o memorie bună și nu uiți nimic esențial.
Poate că este vorba despre lucruri minore sau chiar ți s-a întâmplat să uiți ceva important. Contează foarte mult să recunoști că există o problemă și să nu te simți ciudat doar pentru că ai tendința să uiți diferite acțiuni pe care trebuie să le realizezi sau pe care le-ai efectuat deja. Dacă iei măsuri din timp vei putea preveni consecințele negative și vei evita greșelile neintenționate înainte să se declanșeze.
Acesta este și motivul pentru care piloții lucrează câte doi, mașinile nu vor porni decât dacă sunt parcate, iar autorii care publică diferite cărți folosesc diferite programe pentru corectarea greșelilor de redactare.
Poka-yoke
Acest obicei care datează de multe secole în Japonia pornește de la ideea că majoritatea greșelilor pot fi prevenite înainte să apară efecte nedorite. În traducere liberă această expresie înseamnă „eliminarea erorilor”.
Deși este practicată încă din Antichitate, această tehnică a fost popularizată mai ales începând din anul 1960 de către inginerul Shigeo Shingo, de la firma Toyota. Inițial tehnica a fost implementată pentru a se asigura că lucrătorii de pe linia de producție realizau toți pașii necesari în cadrul procesului tehnologic, astfel încât produsul final să corespundă standardelor de calitate. În prezent poți regăsi poka-yoke peste tot, de exemplu pe computer, când la închiderea unui document ți se pune întrebarea dacă ești sigur că vrei să închizi fereastra.
Cum incluzi poka-yoke în viața de zi cu zi
Dacă identifici clar greșelile potențiale și ești conștient de ele este foarte simplu să integrezi și tu poka-yoke în ritmul tău cotidian.
Iată câteva exemple:
1. Expedierea unui pachet de care uiți tot timpul
Vrei demult să trimiți un pachet dar mereu uiți de el sau îl ignori când te îndrepți spre mașină dimineața?
Recunoaște greșeala și folosește poka-yoke: Pune cheile de la mașină pe pachetul respectiv când vii de la serviciu seara pentru a fi sigur că nu vei uita de el în ziua următoare.
2. Trimiterea email-urilor pe care le regreți
Ai tendința să trimiți multe email-uri pe care îți dorești să nu le fi scris? Există o soluție pentru a avea șansa de a cântări din nou argumentele care te-au determinat să redactezi email-ul în cauză.
Recunoaște greșeala și folosește poka-yoke: Mergi în setările contului de email și activează opțiunea care îți permite să revoci mesajele trimise. Vei avea 30 de secunde la dispoziție de când ai ales să trimiți un email pentru a opri transmiterea lui spre destinatar.
3. Șamponarea sau diferiți pași din cadrul ritualului de îngrijire
Te-ai trezit vreodată la jumătatea dușului gândindu-te dacă ai șamponat deja părul sau nu? Sau ai diferite seruri și creme de aplicat și deodată nu mai știi sigur pe care le-ai folosit deja și ai tendința să te speli din nou pe față pentru a o lua de la capăt?
Recunoaște greșeala și folosește poka-yoke: Întoarce recipientul de șampon după ce l-ai folosit pentru a fi sigur că deja l-ai utilizat. Procedează la fel cu balsamul și măștile de păr. Pentru produsele cosmetice este indicat să le iei de pe masă pe cele deja utilizate pentru a realiza exact care sunt cele pe care trebuie să le aplici în continuare.
Nu ezita să folosești această metodă pentru eliminarea greșelilor din orice domeniu pentru că te va ajuta să-ți îmbunătățești rezultatele, să economisești timp, să fii mai sigur de propriile calități și să te stresezi mult mai rar.