5 boli care pot fi confundate cu arsuri stomacale
Sănătate · Medicina preventiva / 10.02.2020

Senzația de arsură la stomac este un simptom frecvent al refluxului gastroesofagian, dar există și situații în care poate semnala alte afecțiuni care necesită un tratament diferit. Află care sunt principalele boli care pot fi confundate cu arsuri stomacale și ia măsuri pentru a te asigura că urmezi tratamentul corect și nu agravezi o altă problemă care nu a fost diagnosticată încă.

Poate ai avut parte des în ultima vreme de arsuri la stomac, dar nu ți s-a părut că trebuie să mergi la medic pentru o investigație detaliată. Chiar dacă în majoritatea cazurilor este vorba despre refluxul gastroesofagian se poate întâmpla să fie și semnale de avertizare cu privire la alte boli grave. Contează foarte mult să știi care sunt categoriile de boli care pot fi confundate cu arsurile stomacale pentru că începerea tratamentului la timp poate preveni complicațiile sau efectele secundare. 
Parcurge lista cu atenție, iar dacă starea ta este similară cu cea descrisă este indicat să te programezi cât mai curând la un consult pentru a verifica dacă suferi de o altă afecțiune cu manifestări similare cu ale refluxului gastroesofagian.

 
Iată care sunt principalele boli care pot fi confundate cu arsuri stomacale:

 
1. Angină pectorală

Angina sau durerile în zona pieptului sunt rezultatul unei cantități insuficiente de sânge care circulă spre inimă, iar durerile resimțite sunt foarte similare cu arsurile stomacale.
„Principalul indiciu legat de angină este apariția durerilor în momentul în care desfășori o activitate solicitantă din punct de vedere fizic, de exemplu un antrenament intens”, explică dr. Ryan Madanick, gastroenterolog de la Universitatea din Carolina de Nord.
Dacă ai peste 50 de ani și ai parte tot mai des de dureri care seamănă cu arsurile stomacale, dar nu ai mai avut această problemă până acum cu siguranță trebuie să semnalezi medicului tău situația. Angina pectorală se poate manifesta și înainte de 50 de ani dacă ai factori de risc suplimentari cum sunt diabetul, hipertensiunea sau un istoric familial de boli cardiace.

 
2. Calculi biliari

Deși există și situații în care calculii biliari nu cauzează deloc simptome, în cazul în care blochează eliminarea bilei pot apărea dureri și crampe intense, care apar în general la câteva minute după ce ai terminat masa. „În cazul în care ai mereu dureri după mesele principale sau la finalul gustărilor și starea ta nu se ameliorează luând medicamente care suprimă producția de acid la nivelul stomacului, este foarte posibil să ai calculi biliari”, explică dr. Joel Richter, gastroenterolog de la Școala de Medicină a Universității Temple din Philadelphia.

 
3. Ulcer gastric

Ulcerul provoacă de obicei o senzație de arsură la nivelul abdomenului superior, iar durerea poate emana și spre piept. Medicația antiacidă poate reduce durerile cauzate de ulcer, dar afecțiunea este provocată de bacteria Helicobacter pylori, care inflamează stomacul și nu o vei putea elimina decât cu ajutorul antibioticelor. Ulcerul poate fi cauzat și de unele antiinflamatoare, de exemplu aspirina sau medicamentele care conțin ibuprofen.

 
4. Hernie hiatală

Apare în situația în care o porțiune a abdomenului superior intră în diafragmă, spre cavitatea pieptului, în loc să rămână în cavitatea stomacală.
Consecința va fi împingerea alimentelor și a acidului din stomac spre esofag și apariția senzației de arsură. Alte simptome ale herniei hiatale sunt durerile în piept și starea de greață. Dacă ai hernie hiatală medicul îți va recomanda medicație antiacidă și modificarea stilului de viață prin consumul unor mese mai mici, evitarea alcoolului și luarea cinei cât mai devreme. În unele cazuri pot fi necesare intervențiile chirurgicale.

 
5. Cancer esofagian

Este o boală rar întâlnită, dar în ultima perioadă numărul de cazuri este în creștere. „Senzația de arsură la stomac poate indica și cancerul esofagian, dar se întâmplă destul de rar. Dacă ai avut arsuri o perioadă îndelungată, fumezi și bei mult riscul va crește substanțial”, spune dr. Madanick.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro