4 reguli de urmat când alergi iarna
Îți place să alergi în aer liber chiar și atunci când temperaturile sunt foarte scăzute? Dacă te pasionează alergatul nu va trebui să renunți la antrenamentul zilnic sau de weekend, ci să-ți iei măsuri pentru a-ți asigura confortul. Află ce reguli ai de urmat când alergi iarna și nu vei avea parte de efecte nedorite.
Alergatul iarna are multe beneficii pentru organism, așa că nu ai de ce să te simți descurajat când se face frig afară și să mergi numai la sală. Bucură-te în voie de aerul proaspăt care te înconjoară în timp ce faci mișcare, dar nu neglija măsurile care îți garantează confortul și previn accidentările. Dacă aplici setul de reguli de urmat când alergi iarna vei evita mâinile înghețate, hipotermia sau alte inconveniente.
De ce ar trebui să alergi și iarna?
Deși frigul de afară, burnița sau zăpada pot părea intimidante, să știi că nu ai de ce să renunți la echipamentul sportiv până la primăvară. Studiile de specialitate recomandă alergatul în sezonul rece pentru protejarea întregului organism.
Dacă decizi să alergi iarna vei avea următoarele avantaje:
1. Un plus de energie
Înfruntarea temperaturilor scăzute te revitalizează și previne oboseala accentuată.
2. Prevenirea depresiei
Depresia se manifestă mult mai des în sezonul rece, când zilele nu sunt la fel de însorite și se întunecă devreme. Intervalul în care alergi în aer liber te va ajuta să fii mai optimist și să ai o abordare pozitivă.
3. Arderea unui număr suplimentar de calorii
Corpul tău va arde mai multe calorii dacă alergi iarna pentru că va funcționa intensiv pentru a menține temperatura corpului. În plus, studiile realizate au arătat că în sezonul rece majoritatea persoanelor se îngrașă cu 3-4kg, așa că merită să faci mișcare în plus.
Reguli de urmat când alergi iarna
Trebuie să respecți următoarele recomandări dacă vei alerga în aer liber când este frig afară:
1. Verifică vremea
Fii atent la viteza vântului și la nivelul de umiditate pentru a-ți putea planifica alergarea. În cazul în care bate vântul prea tare sau începe ploaia exact când vrei să alergi este mai bine să alegi sala pentru a fi în siguranță.
2. Cunoaște semnalele de alarmă și reacționează rapid
Când alergi iarna principalele probleme care pot apărea sunt degerăturile și hipotermia. Nasul, urechile, obrajii, mâinile și picioarele sunt cele mai expuse zone care pot degera. Vestea bună este că vei putea remarca semnele problematice cum sunt senzația de arsură, durerile, roșeața sau amorțeala. În cazul în care observi aceste manifestări trebuie neapărat să intri din nou la căldură, dar nu freca zonele afectate și nici nu le pune sub un jet de apă caldă pentru că te va ustura foarte tare pielea. Pentru a preveni degerăturile este indicat să ungi cu vaselină toate zonele de piele expuse înainte de a începe să alergi.
Hipotermia reprezintă scăderea temperaturii corpului sub nivelul normal. Simptomele caracteristice sunt dificultățile de vorbire, tremuratul, starea de confuzie, oboseala intensă și lipsa de coordonare a mișcărilor. De îndată ce le remarci trebuie să intri la căldură, să te schimbi de hainele ude și să faci o baie călduță, nu fierbinte.
3. Îmbracă-te în straturi
Lasă acasă puloverele foarte groase și poartă mai multe tricouri și bluze din material subțire, care absoarbe umezeala. Opțiunile ideale sunt poliesterul, nailonul și polipropilena. Stai departe de bluzele din bumbac pentru că mențin umezeala pe piele și crează un disconfort accentuat când alergi.
4. Ia măsuri speciale pentru zonele sensibile la frig
Poartă mănuși pentru a-ți proteja mâinile de frig. Este recomandat să porți niște mănuși subțiri din polipropilenă, apoi să adaugi niște mănuși mai groase. Alege șosete speciale care absorb umezeala, iar dacă ți se înroșește ușor tenul sau ești predispus la tuse poți alege o mască specială, prin care poți respira fără probleme.