12 semne ale consumului de zahăr în exces

Medicina preventiva / 19.10.2017

Majoritatea oamenilor cred că numai diabeticii au nivelul zahărului din sânge ridicat, dar nu e deloc aşa!

Orice persoană poate trece prin asta şi e posibil să nu observe răul pe care zahărul îl face asupra nervilor, vaselor de sânge sau organelor.

Iată 12 semne că mănânci prea mult zahăr:

Foame constantă

Nivelul zahărului crescut din sânge împiedică absorbţia glucozei în celule. Ca urmare, organismul nu primeşte enerhie şi cere mâncare din nou şi din nou, e un cerc vicios.

Oboseală crescută

La un nivel ridicat al glicemiei, organismul nu poate stoca şi absorbi corect glucoza. Energia e folosită ineficient, iar celulele corpului nu primesc combustibilul de care au nevoie. Toate acestea conduc la faptul că o persoană se simte adesea obosită fără vreun motiv.


Urinare frecventă

Dacă glicemia este prea mare, rinichii nu pot reabsorbi lichid. De aceea, organismul, încercând să egalizeze concentraţia de glucoză în sânge şi în celule, dizolvă sângele cu fluid intercelular, astfel ajungând la o concentraţie normală de glucoză. Acest lucru duce la urinare frecventă.

Gură uscată, sete excesivă

O gură uscată şi o sete puternică sunt răspunsuri la pierderi serioase de lichide. Hipotalamusul, care evaluează nivelul de deshidratare şi provoacă setea, trimite un semnal corespunzător creierului. Desigur, nu poţi să nu te hidratezi, dar e mai bine dacă alegi apă sau ceai fără zahăr.


Pierderea în greutate

Cu un nivel ridicat al glucozei, poţi pierde în greutate într-o perioadă scurtă de timp, chiar dacă mesele tale sunt frecvente şi calorice. Există mai multe motive pentru asta:

- pierderea fluidelor din cauza urinării frecvente duce la un nivel scăzut al lichidului în întreg corpul şi duce la scăderea în greutate
- dacă nivelul insulinei este insuficient pentru metabolismul glucozei, organismul va trece la arderea grăsimilor
- o cantitate mare de urină la un nivel ridicatt de glucoză face ca organismul să ardă mai multe calorii. În acest fel, organismul încearcă să scape de excesul de glucoză.


Boli infecţioase

Infecţiile tractului urinar şi infecţiile de drojdie pot apărea frecvent atât la bărbaţi, cât şi la femei. Cu toate acestea, mult mai des se regăsesc la femeile cu nivelul zahărului ridicat în sânge sau cu diabet. O cantitate mare de zahăr creează un mediu favorabil pentur reproducerea drojdiilor şi a bacteriilor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro