11 semne ale glicemiei crescute - Ce simptome să urmărești
Sănătate · Medicina preventiva / De Amalia Skelton, 26.07.2018

Hiperglicemia apare atunci când organismul nu dispune de suficientă insulină și îți poate periclita sănătatea. Află ce semne ale glicemiei crescute trebuie să îți dea de gândit.

Creșterea glicemiei poate avea un impact major asupra corpului, iar dacă devine cronică are multiple simptome neplăcute. Majoritatea alimentelor conțin zaharuri în proporții diferite, dar de obicei nu au un efect de durată asupra glicemiei. 
 
„Potențialul cel mai ridicat de impact asupra nivelului de zahăr din sânge îl au alimentele cu mulți carbohidrați și zahăr, dar cu un conținut redus de grăsimi și fibre, spre exemplu pâinea albă, produsele de patiserie, sucurile acidulate, iaurturile cu gust de fructe sau bomboanele. Chiar dacă nivelul glicemiei crește foarte mult, de obicei organismul se poate regla prin producția de insulină, însă prediabetul sau cantitatea insuficientă de insulină pot determina apariția unor semne ale glicemiei crescute”
, explică dr. Lisa Moskovitz, specialist nutriționist. 
„Corpul nostru este rezistent la creșterile de glicemie. Atunci când consumi alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați și zahăr pancreasul produce insulină, hormonul care permite metabolizarea glucidelor. Orice exces de zahăr este stocat de ficat și eliminat din sânge. În absența diabetului acest proces de autoreglare funcționează foarte bine”, explică dr. Deena Adimoolam, specialist endocrinolog.
 
Dacă ai rezistență la insulină sau diabet, organismul tău nu va putea să metabolizeze glucidele în același ritm și ești predipusă la creșteri bruște ale glicemiei.
 

Iată care sunt principalele semne ale glicemiei crescute:

 
1. Oboseala

Senzația de slăbiciune, oboseala sau epuizarea pot semnala atât hiperglicemia, cât și o scădere a glicemiei. Nu pune starea de epuizare numai pe seama orelor intense de lucru. Dacă oboseala nu se ameliorează după ce te odihnești câteva zile, adresează-te medicului pentru a determina cauza. 

 
2. Migrenele

Durerile de cap pot apărea în orice moment și îți strică ziua. Nu te poți concentra pe activitatea ta și îți este foarte greu să ajungi la sfârșitul programului de lucru. Deși au multiple cauze, dacă observi că apar din ce în ce mai des sau la aceeași oră, mergi la un consult de specialitate pentru a te asigura că nu este vorba despre o creștere a glicemiei.

 
3. Vederea în ceață

Creșterea nivelului de zahăr din sânge îți poate afecta retina, cauzând retinopatia diabetică. Printre simptomele acestei afecțiuni sunt vederea în ceață, senzația de usturime și dificultatea de focalizare a obiectelor.

 
4. Urinarea frecventă

Creșterea glicemiei poate afecta și rinichii, care au drept rol eliminarea excesului de apă din sânge și producerea urinei. Un nivel ridicat al zahărului din sânge are un impact negativ asupra vaselor de sânge de la nivelul rinichilor, reducând eficiența procesului de filtrare. Din această cauză senzația de urinare va apărea frecvent, mai ales în timpul nopții.  

 
5. Setea excesivă

Consecința directă a urinării frecvente este intensificarea senzației de sete. Dacă observi că ai început să bei deodată mult mai multe lichide decât de obicei ar trebui să te programezi la un control pentru a exclude diabetul de pe lista afecțiunilor posibile.
 
Dacă aceste cinci simptome sunt lăsate să avanseze timp de 3-4 săptămâni starea organismului se va agrava și te vei confrunta cu următoarele manifestări mai grave ale hiperglicemiei:

 
6. Dificultățile de concentrare

 
7. Senzația de gură uscată (xerostomia)

 
8. Foamea accentuată

 
9. Confuzia

 
10. Respirația întretăiată

 
11. Durerile abdominale

 
Este foarte important să acționezi rapid din momentul în care observi aceste manifestări. Diagnosticarea corectă a prediabetului, a rezistenței la insulină sau a diabetului și urmarea tratamentului adecvat te vor ajuta să te simți mai bine. De asemenea, alegerile alimentare și exercițiile fizice pot minimiza simptomele.
 
Chiar dacă nu există o dietă garantată să țină tot timpul sub control glicemia, consumul des de fructe, legume și cereale integrale minimizează impactul zaharurilor asupra organismului. Vei putea consuma uneori chiar și dulciuri, dar acestea trebuie integrate într-un meniu sănătos, care să prevină efectele adverse ale hiperglicemiei.
 
Diabetul este o afecțiune care trebuie ținută sub control pentru a se evita complicațiile.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro