10 secrete neconvenționale pentru un somn odihnitor, direct de la specialiști
Sănătate · Medicina preventiva / 27.05.2019

Somnologii îți dezvăluie lucruri nebănuite despre cât de mult ar trebui să dormi, soluții noi pentru a te putea odihni și alte secrete care te vor face să realizezi că nu ai de ce să te stresezi când se apropie ora de culcare.

Te îngrijorezi când vezi că nu dormi chiar opt ore sau nu știi dacă ar trebui să eviți complet televizorul seara? Există multe secrete care nu sunt menționate în cadrul consulturilor de rutină, dar care favorizează un somn profund, liniștitor. Somnologii au realizat un mic ghid pentru ca tu să adormi mai ușor și să te trezești plin de energie a doua zi.

 
Iată ce secrete trebuie să folosești și tu chiar din această seară:

 
1. Este posibil să nu ai nevoie de 8 ore de somn

În cadrul studiilor recente s-a observat că intervalul potrivit de odihnă este acela care îți reface rezervele de energie. Foarte mulți somnologi nu dorm decât 6 ore și 30 de minute în fiecare noapte, așa că ar fi bine să testezi și tu care este intervalul util pentru tine.

 
2. Renunță la pijamale

Dacă alegi să dormi fără pijamale pielea va respira mai bine, temperatura corpului va scădea, iar tu vei adormi mai ușor și vei avea un somn profund. De asemenea, contribuie la fericire. Studiile realizate au demonstrat că persoanele care renunță la pijamale sunt mai optimiste și găsesc soluții mai rapid.

 
3. Nu este nicio problemă dacă te uiți la televizor

Cu siguranță ai auzit des că ar trebui să oprești toate dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte să mergi la culcare, dar chiar nu ai motive să te temi de televizor. Potrivit specialiștilor, foarte multe cazuri de insomnie au fost vindecate prin adormitul în fața televizorului. Multe persoane au probleme când vor să-și elibereze mintea de grijile zilnice, iar televizorul este foarte util pentru distragerea atenției. Ai grijă să-l programezi să se stingă pentru a nu te scula din cauza lui mai târziu.

 
4. Cu toții avem obiceiuri ciudate care ne ajută să adormim

Unele persoane nu pot adormi decât dacă ascultă un anumit gen de muzică, altele dau din picioare câteva minute sau chiar au nevoie de ursuleți. În principiu nimic nu este greșit dacă te ajută să te odihnești și să te refaci.

 
5. Alcoolul înainte de culcare nu are un efect pozitiv

Este posibil ca un pahar de vin să te relaxeze și să te facă să adormi repede, dar te vei trezi des în timpul nopții și nu vei avea un somn profund. A doua zi vei fi obosit.

 
6. Există un remediu simplu pentru sforăit

Partenerul tău sforăie toată noaptea și te ține treaz? Uneori alergiile nediagnosticate pot cauza inclusiv sforăitul. Congestia căilor respiratorii va provoca vibrațiile și zgomotul specific. Este suficient să se ia medicamente antihistaminice sau decongestionante pentru a rezolva problema.

 
7. Da, este posibil să te culci prea devreme

Ești îngrijorat pentru că te strezești prea devreme dar ai analizat la ce oră te culci? În cadrul studiilor realizate au fost întâlnite cazuri în care pacienții erau convinși că au insomnie pentru că se sculau la 4-5 dimineața, dar se culcau la ora 20. În aceste cazuri nu este vorba despre insomnie, ci pur și simplu organismul a obținut deja odihna de care are nevoie.

 
8. Scrie pentru a uita de griji

Nu te poți calma și mintea ta este invadată de o mulțime de gânduri care te țin treaz? Specialiștii îți recomandă să scrii toate grijile pe o foaie pentru a le soluționa a doua zi.

 
9. Ai putea avea nevoie de terapie, nu de medicamente

Dacă suferi de insomnie ar fi bine să te adresezi în primul rând unui somnolog. Terapia specializată este mult mai eficientă decât tratamentul medicamentos. În acest mod vei evita și efectele secundare ale pastilelor.

 
10. Nimeni nu este imun la cafeină

Chiar dacă ai adormit uneori chiar după ce ai băut o ceașcă de cafea, să știi că nu vei avea deloc un somn profund dacă alegi să consumi acest tip de băuturi înainte de culcare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro