Vrei sa renunti la fumat? Nu-ti suprima gandurile despre tigari!

Medicina generala / 23.08.2010

Acesta este avertismentul medicilor de la Universitatea din Londra, dupa ce au constatat ca daca vrei sa renunti la fumat si incerci sa nu te mai gandesti la tigari nu vei obtine rezultate pozitive decat pe termen scurt.

Acesta este avertismentul medicilor de la Universitatea din Londra, dupa ce au constatat ca daca vrei sa renunti la fumat si incerci sa nu te mai gandesti la tigari nu vei obtine rezultate pozitive decat pe termen scurt. Daca eviti sa te gandesti la tigari nu vei reusi sa te lasi de fumat, ba mai mult vei constata o crestere si mai mare a nevoii de a fuma, sustine dr. James Erskine, coordonatorul studiului realizat la Universitatea din Londra. "Aceste descoperiri au implicatii majore pentru persoanele care incearca sa renunte si la alte obiceiuri considerate daunatoare, precum supraalimentatia, consumul excesiv de alcool, dependenta de sex si alte comportamente de acest tip. Daca incerci sa blochezi gandurile despre un anumit lucru care cauzeaza ulterior o intensificare a comportamentului respectiv nu este o metoda tocmai utila in obtinerea unui control. Acest studiu poate ajuta persoanele care adopta aceste tehnici de renuntare sa uite de ele, pentru ca in final au un efect negativ", explica dr. James Erskine, citat de publicatia britanica
DailyMail.
Studii anterioare au descoperit ca persoanele care incercau sa nu se gandeasca la ciocolata sfarseau prin a consuma o cantitate mai mare decat cele care nu si-au suprimat aceste ganduri. Prin urmare, cercetatorii britanici au testat aceasta teorie in cazul fumatorilor.

85 de voluntari care obisnuiau sa fumeze cel putin 10 tigari pe zi au fost monitorizati pe o perioada de trei saptamani. Acestia au fost impartiti in 3 grupuri si au fost rugati ca in prima si a trei saptamana sa se comporte obisnuit. Insa, in a doua saptamana, un grup a fost rugat sa isi suprime gandurile despre tigari, altul sa se gandeasca intentionat la fumat, iar al treilea sa nu faca nicio schimbare in comportamentul zilnic.


Rezultatele arata ca persoanele din grupul cu restrictii au fumat mai putine tigari in saptamana, insa numarul lor a crescut in a treia saptamana ca urma a restrictiilor impuse in a doua saptamana cand au fost rugati sa isi suprime gandurile despre tigari.  

Cum sa renunt la tigari?


Potrivit specialistilor, vointa ajuta 5% dintre fumatori, restul avand nevoie de consultatie la un medic avizat si un psiholog. Da, stiu ca te-ai saturat de sfaturi despre cum sa te lasi de fumat, insa numai recitindu-le iti vei da seama de importanta de a renunta la tigari. Numai tu poti sa decizi pentru sanatatea ta. Tine cont de cateva sfaturi simple, daca ti-ai propus sa te lasi de fumat:

evita cercurile de fumatori;nu te lasa atras de ofertele industriei tutunului;trebuie sa intelegi ca fumat este o dependenta si o boala;medicamentele se iau pe o perioada de 2-3 luni;stilul de viata este esential: evita sedentarismul, fa multe plimbari in aer liber, evita pauza de cafea de dimineata si mananca putin si des preferand legumele, fructele si un consum ridicat de apa plata. Evita dulciurile!
In cazul in care simti o nevoie irezistibila de a fuma, specialistii implicati in campania HELP - Pentru o viata fara tutun
iti propun sa urmezi urmatoarele sfaturi:
Gandeste-te la ceva placut;Tine-ti mintea ocupata citind o revista;Mananca un fruct, mesteca guma fara zahar sau bea un pahar cu apa;Tine-ti degetele ocupate (joaca-te cu un creion, deseneaza, scrie, fa exercitii de flexibilitate);Plimba-te, viziteaza un prieten nefumator si discuta cu el despre nevoia pe care o simti;Respira lent, fa niste exercitii de intindere pentru gat, spate si incheieturi;Aminteste-ti de efectele nocive ale fumatului asupra frumusetii si sanatatii tale.  

Citeste marturiile cititorilor TopSanatate in pagina urmatoare >>>>

 
  • Ioana Preda, marţi, 24.08.2010 14:35
    Se poate!

    Felicitari celor care s-au lasat de fumat doar prin vointa! Pentru aceia din dvs. care inca fumati, daca doriti suportul unui specialist, din septembrie demarez un proiect de consiliere si suport pentru persoanele care doresc sa renunte la fumat. Grupul se adreseaza persoanelor care inteleg ca pe termen lung fumatul e nociv, care vor si au toate motivele logice sa renunte si, cu toate astea, nu se pot opri. Ce face acest grup deosebit fata de altele este ca muta accentul de pe riscurile fumatului, pe beneficiile lui. Unii fumatori vorbesc despre calmarea anxietatii, altii despre facilitarea comunicarii si a relatiilor cu ceilalti, altii despre a da mainilor o ocupatie. Atunci cand atentia se muta de pe necesitatea luarii deciziei ferme de a renunta, pe dificultatea gestionarii unui grad atat de inalt de ambivalenta, asta face sa apara noi resurse disponibile, noi motivatii, noi comportamente sanatoase, inaccesibile pana atunci. Daca doriti detalii suplimentare, le gasiti pe: www.ioanapreda.ro Numai bine tutror, Ioana Preda Psiholog Psihoterapeut in supervizare in Analiza Tranzactionala Trainer FreD 0723.861.482 ioanapreda.ro@gmail.com www.ioanapreda.ro

  • DANA, marţi, 24.08.2010 13:21
    fumatul

    M-am lasat de fumat acum 2 ani , totul este sa ai VOINTA. Probleme sunt o scuza draga Adriana, toti avem probleme. Am fumat 20 de ani, si cate 2 pachete pe zi. Sa te lasi de fumat este o mare realizare care se resimte in timp, respiri mai bine, ai mai multa rezistenta la efort, si multe altele

  • Madalina, marţi, 24.08.2010 10:33
    Re: fumatul

    Eu m-am lasat de fumat cu ceva timp in urma, nu foarte mult, dar sunt sigura ca nu voi mai fuma niciodata. Asta este si cheia, sa vrei sa nu mai fumezi niciodata. Mie cand imi vine sa fumez din varii motive, de exemplu sunt suparata si stresata sau ma plictisesc, ma gandesc ca tigara aia dupa care tanjesc nu o sa imi rezolve problemele ci chiar imi poate cauza altele mai grave (imi afecteaza sanatatea) sau imi zic : "daca fumez nu o sa ma mai plictisesc? Tot la fel de plictisita o sa fiu, ba chiar o sa fiu si stresata pentru ca o sa mai vreau o tigara si o sa si miros ca o scrumiera." Fumatul este o dependenta si nu face nimic bun, numai rau! La asta trebuie sa ne gandim cand vrem sa fumam. Asta este metoda mea. Am incercat si cu diferiti inlocuitori gen guma de mestecat cu nicotina, ceai de pedicuta, tigari medicinale, etc... cu nici una din metodele astea nu a mers, pentru ca trebuie sa scapi de obicei in primul rand, de dependenta psihica, nu de neaparat de dependenta fizica. Dependenta fizica este infima pe langa cea psihica si dispare dupa cateva saptamani (2 sau 3). Cea care ne chinuie este dependenta psihica.

  • adriana, marţi, 24.08.2010 07:43
    fumatul

    ok , scuzati eu am incercat de multe ori sa ma las de fumat chiar mi-am aruncat tigarile etc , si tot fumez este din cauza stresului sant emigranta ma gandesc mereu la problemele mele etc . si nu stiu cum sa fac dar mi-as dori sa pot intr-o zi sa ma las ,pentru sanatate si apoi pentru bani ca sant fff scumpe """ . cred ca o sa cumpar acel CEAI contra fumatului sa incerc doamne ajuta numai bine

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro