Studiu: Persoanele care beau cafea au un risc cu 50% mai mic de a muri din cauza unei boli cronice de ficat
Sănătate · Medicina generala / 24.06.2021

În cadrul unui studiu realizat de medicul Oliver Kennedy, de la Universitatea Southampton din Marea Britanie, s-a descoperit că un consum de trei sau patru cești de cafea pe zi, cu sau fără cofeină, reduce riscul de deces din cauza unei boli hepatice cronice.

Persoanele care beau cafea au un risc cu 50% mai mic să-și piardă viața din cauza unei afecțiuni hepatice cronice.

„Cafeaua este destul de accesibilă, iar beneficiile pe care le-am observat în cadrul studiului înseamnă că poate deveni un potențial tratament preventiv pentru bolile hepatice cronice”, spune medicul Oliver Kennedy, coordonatorul cercetării.

„Este valabil în special în țările cu venituri scăzute și acces dificil la sistemul de sănătate, în care povara bolilor de ficat cronice este mai mare”, a adăugat medicul, citat de people.com.

În cadrul studiului, în care au fost incluse 494.000 de persoane din Marea Britanie, pe o perioadă de 10,7 ani, s-a mai descoperit că cei care beau cafea au risc mai mic cu 21% de a dezvolta boli cronice de ficat și cu 20% mai mic de a avea ficatul gras (steatoză hepatică).

Numărul persoanelor care mor la nivel global din cauza afecțiunilor hepatice cronice a crescut de la 899.000 la 1,3 milioane, potrivit studiului.
Deși cafeaua instant este la rândul său benefică, cele mai multe efecte benefice s-au observat în cazul grupului care a consumat cafea măcinată, ce conține un nivel mai ridicat de cafestol si Kahweol.

Aceste două substanțe active au fost asociate cu scăderea riscului de boli hepatice cronice în cazul animalelor.

Pentru că participanții au fost predominant persoane albe, caucaziene, cu un statut socio-economic ridicat, autorii studiului speră ca cercetările ulterioare să le valideze descoperirile și în cadrul unui grup mai divers de participanți.

Cercetătorii avertizează că tipul de cafea consumat de participanți a fost înregistrat la începutul studiului, ceea ce nu ia în calcul schimbările în privința cantității și a tipului de cafea consumat de-a lungul perioadei de 10 ani.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro