Sistemul osos şi articular

Medicina generala / De Advertorial, 22.11.2016

OSUL este de patru ori mai rezistent decât betonul armat din construcţii. În ciuda aparentei lor solidităţi, oasele sunt vulnerabile. Ele pot fi afectate de aceleaşi boli ca şi celelalte ţesuturi, iar din cauza structurii lor complexe complicaţiile apar frecvent.

Oasele încep să-şi piardă calciul mai repede decât îl pot înlocui, devenind mai subţiri. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să acorzi o atenție deosebită oaselor pe tot parcursul anului. În perioada aceasta, poți profita de promoția din farmaciile Sensiblu: ai 30% reducere la produsele destinate sistemului osos și articular! Despre sistemul osos şi cel articular
Cu toţii ştim importanţa sistemului osos şi a faptului că de sănătatea acestuia depinde buna desfăşurare a vieţii noastre. Sistemul osos este alcătuit din 2016 oase, conectate între ele prin articulaţii, în marea majoritate. Cu ajutorul lui, se asigură postura verticală a corpului, mobilitatea sa şi protejarea organelor interne.


Sistemul osos trece prin schimbări continue, ţesuturile osoase vechi fiind înlocuite în permanenţă cu unele noi. Ţesutul osos are densitatea maximă la sfârşitul cele de-a treia decade a vieţii, apoi ea scade începând cu sfârşitul celei de-a patra decade. Oasele încep să-şi piardă calciul mai repede decât îl pot înlocui, devenind mai subţiri.



Articulaţiile reprezintă totalitatea elementelor prin care se asigură unirea dintre capetele a două sau mai multor oase. O articulaţie este formată din extremităţile osoase acoperite de cartilaj cu rol de tampon pentru amortizarea şocurilor. Durerile de articulaţii pot fi cauzate de înaintarea în vârstă, leziunile preexistente, pierderea masei musculare, inflamaţia în cadrul micilor traumatisme, greutatea în exces etc.  Toate articulaţiile sunt expuse bolilor, patologia la acest nivel fiind foarte variată. Există peste 200 de boli care pot afecta articulaţiile.


Afecţiuni ale sistemului osos


Osteoporoza. Cea mai comună afecţiune a oaselor este osteoporoza, caracterizată prin densitate osoasă scăzută şi deteriorarea structurii osoase. Există câteva oase care sunt în mod deosebit predispuse, cum ar fi vertebrele, capul femural sau oasele antebraţului.

Cum previi osteoporoza?


Trebuie suplimentat aportul de calciu, vitamina D şi fluor. Pentru dureri se recomandă analgezicele. Terapia de substituţie hormonală previne scăderea densităţii osoase. Se creşte raportul de alimente bogate în calciu (lapte, iaurt, broccoli, conopidă, zarzavaturi cu frunze verzi, migdale etc.). Se evită alimentele care reduc absorbţia calciului (carnea roşie, excesul de alcool şi cafea). Practică cu regularitate orice exerciţii care solicită oasele (mers pe jos, jogging, tenis, gimnastică aerobică) - acestea duc la diminuarea pierderilor de masă osoasă.




Rahitismul şi osteomalacia. Sunt două afecţiuni ale sistemului osos ce se caracterizează printr-o mineralizare insuficientă a oaselor. Rahitismul afectează scheletul în creştere al copiilor, iar osteomalacia afectează adulţii. Administrarea de vitamina D asigură, în general, o vindecare rapidă dacă se asociază şi un aport de calciu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro