Sindromul Down: cauze și simptome
Sindromul Down este una dintre bolile care înspăimântă femeile care au rămas însărcinate și reprezintă o problemă genetică apărută înainte de nașterea fătului.
Copiii născuți cu sindromul Down au anumite trăsături fizice specifice și suferă de o formă de dizabilitate cognitivă, care însă variază de la persoană la persoană - unii bolnavi pot funcționa relativ normal în societate, alții nu. Cazurile foarte grave sunt rare, cele mai multe fiind ușoare sau moderate.Află mai multe despre sindromul Down, cum se manifestă și cum poți să îl identifici încă de când fătul este în pântece.
Sindromul Down: cauze si simptome
Sindromul Down este o boală care nu poate fi vindecată, însă atunci când se oferă consilierea și grija necesară pacienților, ei pot duce o viață fericită și chiar normală într-o mare măsură.
Sindromul Down este cauzat de o problemă în formarea cromozomilor fătului, atunci când acesta se dezvoltă în burtica mamei. În mod normal, fiecare om are 46 de cromozomi, organizați în perechi. Oamenii care dezvoltă această boală, însă, au 47 de cromozomi, ceea ce modifică modul în care creierul și corpul se dezvoltă. Din păcate, cauza exactă a acestei erori nu este cunoscută, însă există anumiți factori de risc care pot contribui la apariția sindromului Down când fătul se dezvoltă:
- femeile care rămân însărcinate la vârste mai înaintate, medicii fiind de părere că riscul crește dacă femeia a trecut de 35 de ani;
- femeia care a rămas însărcinată are un frate sau o soră cu sindromul Down;
- femeia însărcinată a mai avut un copil cu sindromul Down înainte.
Simptomele sindromului Down sunt:
-trăsături faciale distinctive, precum o față plată, urechi mici, ochi alungiți (aspect mongoloid) si gură mică;
- gât, brațe și picioare scurte. Citește continuarea pe divahair.ro