Sănătatea ta: 5 lucruri pe care nu le cunoşti despre ceara din urechi
Nu este recomandat să foloseşti beţişoarele pentru igiena aparatului auditiv, deoarece sunt agresive şi pot să cauzeze probleme.
Cu siguranţă că ştiai că stresul poate să mărească producţia de ceară din ureche. Există foarte multe lucruri pe care nu le cunoaştem despre ceara din ureche şi ce rol are ea în menţinerea sănătăţii urechilor. Potrivit specialiştilor de la publicaţia Huffington Post şi a medicilor ORL, ceara nu ar trebui curăţată cu ajutorul beţişoarelor, deoarece poate să dăuneze acest obicei.Iată câteva lucruri interesante despre ceara din ureche şi ce rol are ea
1. Împiedică senzaţia de uscăciune şi mâncărime a urechii
Specialiştii susţin că ceara are un rol la fel de important pentru ureche precum lacrimile pentru ochi. Ceara lubrifiază urechile şi împiedică uscarea pielii şi apariţia senzaţiei de mâncărime.
2. Păstrează urechile curate
Depunerile de ceară conţin o combinaţie de celule moarte de la suprafaţa pielii, praf şi secreţiile de ceară. Urechile nu trebuie curăţate cu ajutorul beţişoarelor, ci doar cu un colţ de prosop atât cât îţi permite. Folosirea beţişoarelor poate să fie periculoasă, deoarece ceara este de regulă împinsă mai adânc în canalul urechii în loc să fie extrasă. Prin urmare, majoritatea experţilor sunt de părere că urechile trebuie lăsate să se cureţe singure. Doar dacă ai constatat o producţie intensă de ceară şi o pierdere uşoară a auzului poate să fie necesară o spălare mai eficientă a urechilor, însă numai în urma unui consult la medicul ORL.
3. Ceara din ureche spune multe lucruri despre transpiraţie
Potrivit specialiştilor, ceara din ureche poate să fie uscată sau mai umedă, iar în funcţie de aceste aspecte se pot determina multe aspecte legate de transpiraţie. Varianta de ceară mai deschisă la culoare şi uscată denotă şi lipsa unei anumite substanţe chimice din corp care cauzează un miros înţepător al transpiraţiei. În schimb, ceara mai umedă, foarte lipicioasă şi de culoare închisă denotă şi o transpiraţie mai urât mirositoare.
4. Ceara din ureche diferă de la rasă la rasă
Un nou studiu sugerează că ceara din ureche diferă de la rasă la rasă, substanţele cele mai urât mirositoare conţinute fiind specifice caucazienilor, spre deosebire de asiatici sau americani.
5. Stresul sau frica măresc producţia de ceară în ureche
Glandele apocrine sunt responsabile atât cu secreţia de ceară de ureche cât şi cu generarea unei transpiraţii urât mirositoare. Potrivit specialiştilor, la fel cum stresul sau frica intensifică transpiraţia, tot aşa măresc şi secreţia de ceară din ureche.