
O altă cauză asupra căreia se poate interveni se află la nivelul vălului palatin, ce apare mai lung sau mai flasc. Scopul tratamentului ar fi scurtarea vălului sau rigidizarea lui. În condiții de cabinet ORL, se pot efectua manevre minim-invazive sub anestezie locală, prin acțiunea asupra cornetelor nazale sau vălului palatin cu un electrocauter cu radiofrecvență.
Cum se desfășoară intervenția cu generator de radiofrecvență?
Reducția volumetrică cu radiofrecvență a cornetelor este o procedură chirurgicală sigură și poate reduce hipertrofia cornetului nazal inferior la pacienții cu obstrucție nazală cronică. Se acționează asupra structurii interne a cornetelor, producând retracția lor și lăsând intactă suprafața acestora.
„Intervenția se realizează cu anestezie locală, este rapidă și aproape nesângerandă și nu necesită tamponament nazal. Suferința este minimă. O senzație de obstrucție nazală poate persista circa o săptămână după intervenție, timp în care se folosesc soluții saline pentru toaleta nazală și tablete antiinflamatorii”, a adăugat Dr. Raducu Stănciulescu. Rezultatul final, la circa 1 lună, va fi o respirație ușoară, cu un flux de aer normal la nivelul nasului, atât pe timpul zilei (repaus sau efort), cât și în timpul somnului.
De asemenea, prin aceeași procedură, se acționează asupra vălului palatin obținând retracția și rigidizarea acestuia.