Povestea laptelui
Laptele este primul aliment pe care îl consumăm odată veniţi pe lume. El este singurul care poate revendica, indiferent de epocă sau de localizarea geografică, statutul de ALIMENT UNIVERSAL. Laptele reprezintă un simbol al continuităţii vieţii, iar imaginea lui asociază elemente precum puritatea, inocenţa, vitalitatea. Nu întâmplător în mitologie laptele era considerat ALIMENTUL PARADISULUI…
Laptele, aliment esential si completLaptele este primul aliment pe care îl consumăm odată veniţi pe lume. El este singurul care poate revendica, indiferent de epocă sau de localizarea geografică, statutul de ALIMENT UNIVERSAL. Laptele reprezintă un simbol al continuităţii vieţii, iar imaginea lui asociază elemente precum puritatea, inocenţa, vitalitatea. Nu întâmplător în mitologie laptele era considerat ALIMENTUL PARADISULUI…
Laptele este un ALIMENT ESENŢIAL, alături de legume, fructe, cereale, carne şi ouă, fiind produsul de bază în cadrul unei alimentaţii sănătoase.De când ne naştem avem nevoie de lapte sau produse lactate în fiecare zi a vieţii noastre, pentru că laptele este un ALIMENT FUNCŢIONAL. Adică, pe lângă rolul lui nutritiv, laptele contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea stării de sănătate.
Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care să fie prezente toate elementele nutritive de bază, în proporţii optime şi cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism. Dacă ar avea şi fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru că am putea trăi consumând doar lapte şi produse lactate. Dar nimeni nu e perfect...
Laptele, sursa principala de calciu
Corpul unui adult conţine peste 1kg de calciu, 98% din el fiind depozitat în oase de unde se reînoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produşilor acizi rezultaţi din metabolism. Zilnic se consuma 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentaţie. Nutriţioniştii au stabilitcă o “porţie” de calciu “valorează” 300mg, în concluzie, avem nevoie zilnic de 3 porţii de calciu, adică aproape 1 gram. Şi din ce să luăm mai bine calciu dacă nu din lapte!
Laptele şi produsele lactate conţin un ansamblu de compuşi naturali (aminoacizi esenţiali, minerale, fosfolipide, bacterii lactice) a căror valoare biologică şi eficienţă nu poate fi egalată de niciun alt aliment. În afară de sistemul osos, multe alte organe şi sisteme ale corpului uman beneficiază de pe urma consumului de lapte şi produse lactate: sistemul imunitar, funcţia digestivă, sistemul cardiovascular şi tensiunea arterială. Laptele accelerează pierderea surplusului de kilograme, “linişteşte” sistemul nervos şi ameliorează stresul, protejează dinţii împotriva cariilor şi previne carenţa de calciu (hipocalcemia).
Consumul de lapte asigură cea mai bună fixare a calciului
Calciul din lapte reprezintă standardul de referinţă pentru solubilitatea, absorbţia şi disponibilitate aacestuia în organismul uman. Având în vedere diversitatea de produse în care poate fi transformat laptele, este imposibil să nu putem găsi un “lapte” pe gustul nostru, mai ales când miza este sănătatea!”
Un lucru e sigur, de când ne naştem până murim, avem nevoie în medie de 1 g de calciu. În fiecare zi.
Afla mai multe despre laptele si beneficiile lui pentru sanatate pe