Legătura dintre gripă și riscul de infarct
Gripa poate fi o afecțiune gravă în sine, dar poate crește și riscul de a face un infarct, conform unui nou studiu din Canada.
Cercetarea a constatat că riscul de infarct al pacienților a fost de șase ori mai mare în prima săptămână după ce aceștia au fost diagnosticați cu gripă, comparativ cu riscul lor din anul precedent sau ulterior gripei.
Care este legătura dintre gripă și riscul de infarct?
Constatările subliniază importanța vaccinului antigripal pentru a preveni infarctul. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta boli de inimă ar trebui să ia măsuri de precauție pentru a preveni infecțiile respiratorii, în special gripa. Aceste măsuri includ vaccinarea și spălarea regulată pe mâini.
Printre persoanele care au un risc crescut pentru apariția bolilor de inimă sunt incluse cele cu tensiune arterială crescută, cu un nivel ridicat de colesterol, diabet sau obezitate, precum și persoanele care fumează, care au un istoric al bolilor de inimă în familie, care au peste 65 de ani, potrivit American Heart Association. Oamenii ar trebui să își consulte medicul cu privire la riscul bolilor de inimă.
Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine.
Studiile anterioare au sugerat o legătură între gripă și infarct, dar aceste studii au avut unele limitări semnificative. De exemplu, nu au confirmat întotdeauna că pacienții aveau gripă folosind teste de laborator. În noul studiu, cercetătorii au analizat informații de la aproape 20.000 de adulți din Ontario în vârstă de peste 35 de ani și cu un diagnostic de gripă confirmat de laborator, între 2009 și 2014. Dintre aceștia, 332 de pacienți au fost spitalizați pentru un atac de cord în anul de dinainte, de după sau chiar în anul infecției cu gripă. Aproximativ jumătate dintre acești pacienți sufereau de diabet zaharat, 40% dintre participanți aveau un nivel ridicat de lipide (grăsimi) în sânge și 85% dintre ei aveau hipertensiune arterială.
Cercetătorii au analizat apoi rata infarcturilor pe o perioadă de șapte zile, când pacienții au avut gripă, această perioadă fiind numită interval de risc. Apoi au comparat rata infarcturilor în cursul anului anterior sau în anul de după acest interval de risc, perioada aceasta numindu-se interval de control. Oamenii de știință au descoperit că, în timpul intervalului de risc, au existat 20 de internări în spital pentru infarct pe săptămână, comparativ cu doar 3 internări pe săptămână în timpul intervalului de control. Nu a existat o creștere a riscului de infarct după prima săptămână de gripă.
Constatările studiului sprijină liniile directoare internaționale care promovează vaccinarea, mai ales în cazul persoanelor cu un risc crescut de atac de cord. Constatările au sugerat, de asemenea, că riscul de infarct corelat cu gripa poate fi deosebit de ridicat pentru persoanele de peste 65 de ani, precum și pentru cele infectate cu un anumit tip de virus gripal.
Există mai multe modalități prin care gripa poate crește riscul de infarct. De exemplu, inflamația cauzată de răspunsul imun al organismului la virus poate crea instabilitate la nivelul plăcii din interiorul vaselor de sânge, ceea ce ar putea duce la blocarea arterelor. În plus, când o persoană are gripă, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele prin plămâni, lucru care crește stresul de la nivelul inimii.
Cercetătorii au menționat că studiul lor a implicat doar pacienți a căror boală a fost destul de severă pentru a merge la spital. Nu este clar dacă pacienții cu infecții mai ușoare ar fi susceptibili aceluiași risc crescut de infarct.