Glasul tău sună ciudat? 7 remedii pentru răgușeală
Poate ai trecut printr-un episod de gripă ori răceală, ai cântat foarte tare la un concert sau ți-ai încurajat echipa favorită din toate puterile, iar acum ești răgușit și vrei să-ți recuperezi vocea. Inflamarea laringelui cauzează răgușeala sau chiar pierderea vocii, dar există soluții pentru a reveni la glasul tău obișnuit. Află ce remedii pentru răgușeală au un rezultat rapid.
Răgușeala se poate manifesta pe termen scurt sau poate deveni cronică, dar în general durează câteva săptămâni pentru a-ți recupera vocea. Poate fi cauzată de un virus, o infecție bacteriană sau solicitarea excesivă a vocii. În cazul în care răgușeala se prelungește mult timp poate fi și un semnal de avertizare cu privire la refluxul gastroesofagian sau la acțiunea factorilor alergeni precum fumul de țigară sau diferite mirosuri foarte puternice. De asemenea, poate indica sinuzita cronică sau consumul excesiv de alcool.
Deși nu este o afecțiune gravă, precis vrei să obții remedii pentru răgușeală pentru a-ți auzi din nou vocea normală și a nu fi nevoit să faci eforturi pentru a te face înțeles. Variantele propuse de mnn.com te vor ajuta să te simți mult mai bine, fără să renunți la activitățile care te motivează.
Iată ce remedii pentru răgușeală trebuie să încerci și tu:
1. Hidratează-te optim
Bea lichide suficiente, mai ales calde. Supa, ciorba și ceaiul din plante sunt ideale, dar evită cafeaua, alcoolul și ceaiul negru pentru că te vor deshidrata și îți vor agrava starea.
2. Menține umezeala gâtului
Pentru a realiza acest obiectiv vei avea nevoie de bomboane speciale pentru gâtul iritat sau poți opta pentru gumă și bomboane obișnuite fără zahăr. În acest mod vei evita iritarea constantă a gâtului și senzația de usturime.
3. Inhalează vapori utili
Băile cu apă caldă, dușurile calde sau umplerea unui lighean cu apă caldă și plasarea feței deasupra, cu părul înfășurat într-un prosop, vor ameliora semnificativ starea gâtului și vor reduce răgușeala. De asemenea, este indicat să folosești un umidificator pentru a te asigura că fiecare cameră din casa ta are un aer care oferă hidratare.
4. Odihnește-ți vocea
Dacă ești răgușit pentru că ai strigat, ai cântat sau ai vorbit prea tare este o idee bună să iei o mică pauză. Încearcă să nu vorbești decât atunci când este nevoie, iar când spui ceva folosește un volum mediu spre redus. Fii atent, însă, să nu șoptești pentru că vei supune gâtul unei presiuni și mai mari.
5. Folosește puterea dulce a mierii
Adaugă o linguriță de miere la o cană de ceai cald, apoi bea încet. Mierea este ideală pentru tratarea gâtului inflamat și va ține sub control și răgușeala. Există specialiști care susțin că ar trebui să iei direct miere combinată cu suc de lămâie, dar acest mix este controversat pentru că există și opinia contrară, potrivit căreia aciditatea sucului de lămâie va agrava răgușeala.
6. Fă gargară cu apă și sare
Pentru relaxarea gâtului inflamat și refacerea vocii pune ½ linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și fă gargară cu acest mix. Ai grijă să nu exagerezi cu sarea pentru că poți agrava iritarea gâtului.
7. Nu uita de ghimbir
Nu este util numai împotriva stării de greață, ci are și un puternic efect antiinflamator. Poți consuma ceai de ghimbir preparat din rădăcină rasă fin sau poți consuma 2-3 bucăți de ghimbir confiat pe zi.
Precauții
Evită administrarea uleiul de eucalipt pentru că poate fi toxic. Ceaiul din lemn dulce este adesea utilizat pentru durerile în gât și răgușeală, dar necesită multă prudență. Lemnul dulce poate interacționa negativ cu multe medicamente și nu trebuie folosit deloc de persoanele care au fost diagnosticate cu boli cardiace, afecțiuni renale sau hepatice.