Genunchi umflat și dureros. Află care sunt cauzele
Un genunchi umflat și dureros îți poate limita flexibilitatea și funcțiile acestei părți a corpului.
În funcție de cauza care stă la baza durerii și inflamării, mai pot exista și alte simptome, cum ar fi roșeața sau dificultatea de a merge. Există anumite afecțiuni care cauzează apariția unui genunchi umflat și dureros, printre care se numără osteoartrita și bursita, precum și altele mai puțin întâlnite, cum ar fi chisturile Bakes și artrita reactivă. Mai jos, poți găsi mai multe cauze care duc la apariția unui genunchi umflat și dureros. Iată care sunt acestea!
Ce afecțiuni pot provoca un genunchi umflat și dureros?
1. Leziunile la genunchi
Un traumatism la oasele, ligamentele, tendoanele, cartilajul articular ale genunchiului poate provoca dureri și umflături. Leziunile grave duc la apariția unor fluxuri foarte mari de sânge în articulația genunchiului, ceea ce duce la umflarea, încălzirea și rigiditatea genunchiului.
2. Osteoartrita la nivelul genunchiului
Degenerarea cartilajului articulației genunchiului poate cauza o supraproducție de lichid articular, ducând la inflamarea genunchilor. Un genunchi umflat din cauza osteoartritei genunchiului este, de obicei, însoțit de durere.
3. Bursita septică și non-septică
De-a lungul corpului, există niște saci mici și subțiri, umpluți cu lichid, care protejează articulațiile. Un genunchi inflamat poate avea un astfel de sac cu exces de lichid, provocând apariția apei la genunchi.
4. Guta
Atacul de gută este definit ca o acumulare dureroasă de cristale microscopice de acid uric la nivelul articulațiilor. Inflamarea genunchilor poate să apară rapid și să fie acompaniată de durere, roșeață și căldură. Aproximativ jumătate din cazurile de gută afectează degetele mari de la picioare, iar în alte cazuri este vorba de genunchi, încheietura mâinii sau degetele de la mâini.
5. Artrita reumatoidă
Aceasta este o boală autoimună, care afectează mucoasa delicată a articulațiilor și care poate duce la inflamarea genunchiului, rigiditate, durere, sensibilitate și roșeață. Simptomele apar de multe ori pe ambele părți ale corpului. Cu toate că la nivelul genunchilor pot apărea simptome, mâinile, încheietura mâinilor și picioarele sunt mai des afectate de artrita reumatoidă.
6. Chisturile Baker
Inflamațiile din spatele genunchiului pot indica prezența unui chist Baker. Chistul poate avea și alte simptome sau poate fi însoțit de durere și rigiditate.
7. Artrita septică
Bacteriile sau alte microorganisme pot penetra mucoasa delicată care înconjoară articulația genunchiului, infectând articulația și determinând apariția puroiului. Umflarea bruscă a genunchiului, durerile intense de genunchi și febra sunt semnele artritei septice.
În toate aceste cazuri, ar trebui să te consulți cu un doctor, pentru a găsi cea mai bună și rapidă cale de vindecare.