Disfagia cauzată de scleroza multiplă: 8 soluții
Dacă ai probleme cu înghițitul alimentelor și suferi de scleroză multiplă este momentul să pui în aplicare soluțiile care pot neutraliza disfagia și vor reduce riscul de complicații pe termen lung.
Multitudinea de simptome cauzate de scleroza multiplă îți poate da impresia că nu a rămas nicio funcție a organismului neafectată. Durerile, problemele de vedere, amețeala sau dificultățile la înghițire se numără printre manifestările cele mai problematice. Între 30 și 40% dintre persoanele diagnosticate cu această afecțiune se vor confrunta cu disfagia.
Manifestările specifice pot să apară și să dispară de-a lungul timpului, dar când vine vorba despre alimentație poți lua măsuri pentru a preveni înecarea sau pneumonia de aspirație, apărută în momentul în care sunt inhalate particule de alimente sau lichide, cauzând infecție la nivelul plămânilor.
Disfagia și scleroza multiplă
Indiferent cât de severă este, trebuie să știi că majoritatea persoanelor cu scleroză multiplă au probleme cu disfagia și au găsit soluții pentru a putea avea în continuare o dietă sănătoasă. În unele situații problemele pot fi atât subtile încât nu le vei observa, cu excepția cazului în care ai o criză de tuse când vrei să guști dintr-un preparat sau când trebuie să înghiți o pastilă.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a reduce severitatea disfagiei dacă ai scleroză multiplă:
1. Stai drept când mănânci
Postura contează foarte mult pentru a neutraliza disfagia. Stai drept nu numai în timp ce mănânci, ci și 30 de minute după ce ai terminat masa. Această regulă se aplică în toate situațiile când guști ceva, chiar dacă nu este una dintre mesele principale. Nu sta întins pe canapea în timp ce ronțăi chips-uri sau covrigei și nu te cocoșa pe scaun când mănânci popcorn și urmărești un film interesant.
2. Conștientizează care este starea ta înainte de o masă
Dacă observi că ai deja și alte simptome riscul de a avea disfagie în timpul mesei va fi mai ridicat. Mestecă încet alimentele. Nu uita că și oboseala poate contribui la problemele de înghițire. Nu este o idee bună să mănânci afară dacă este cald pentru că temperaturile ridicate vor exacerba toate simptomele asociate cu scleroza multiplă.
3. Evită alimentele tari, uscate sau crocante
Acest tip de alimente este problematic pentru că particulele rămase pe gât pot declanșa disfagia. Este util să înmoi granola în lapte și apoi să o încălzești puțin, să faci piureuri sau să renunți complet la această categorie de preparate. De exemplu, poți înlocui granola cu ovăzul instant.
4. Nu vorbi în timp ce mănânci
Precis și părinții îți spuneau acest lucru în copilărie, iar sfatul este în continuare folositor. În loc să încerci să vorbești în timpul mesei, mai bine mestecă încet și calm, folosind acest interval pentru a te relaxa. Dacă iei prânzul cu prietenii sau colegii de serviciu nu interveni în conversație decât după ce ai mestecat bine preparatul ales.
5. Pune în practică starea de mindfulness
În cadrul ritmului agitat din fiecare zi se întâmplă des să mănânci pe fugă inhalând particule de mâncare, în loc să-ți rezervi 20 de minute pentru fiecare masă. Mai bine savurează fiecare bucățică și pune furculița lângă farfurie din când în când. Nu lua din nou furculița până când nu ai mestecat bine și ai înghițit.
6. Ține barba în piept
Apleacă-ți bărbia spre piept în momentul în care înghiți. În acest mod vei închide accesul spre căile respiratorii, iar mâncarea și lichidele nu vor putea pătrunde.
7. Alege mesele mici și dese în locul celor copioase
La fel ca și orice altă activitate, înghițitul prea des va cauza oboseală și te predispune la disfagie. Este recomandat să eviți mesele cu multe feluri de mâncare care te fac să mănânci mai repede pentru a termina și să iei mese mai mici la 3-4 ore. Va fi mai ușor să înghiți și să te concentrezi pe fiecare preparat.
8. Alternează preparatele solide cu cele lichide
Este util să bei puțină apă sau ceai între înghițituri pentru a te asigura că mâncarea este înghițită bine și nu ai gâtul prea uscat. Finalizează masa tot cu lichide.