Dezinfectarea nu trebuie să miroasă a clor
Sănătate · Medicina generala / 20.08.2012

Produsele pe bază de clor, destinate pentru dezinfectarea suprafeţelor erau considerate cele mai eficiente. Se utilizează pentru toate suprafeţele lavabile: gresie, faianţă, dar şi toalete, băi.

Produsele pe bază de clor, destinate pentru dezinfectarea suprafeţelor erau considerate cele mai eficiente. Se utilizează pentru toate suprafeţele lavabile: gresie, faianţă, dar şi toalete, băi.
    
Desigur că, într-un spital unde germenii sunt într-o mare cantitate şi varietate, dezinfectarea este efectuată cu regularitate, mai ales cu produse pe bază de clor, şi apare mirosul specific înţepător "de spital" pe care toată lumea îl respinge.  

 

Dezinfectare clor: Clorul cauzează probleme respiratorii la copii

  
Pentru copii, dar şi pentru adulţii sensibili, clorul este iritant, afectând  mucoasa respiratorie, astfel încât, cu cât se stă mai mult în mediul intoxicat cu aceşti vapori, pot apărea diverse probleme la nivelul sistemului respirator. Dr. Mihiotis Silvia  ne enumeră ce complicaţii pot dezvolta copiii:

 

  • rinită alergică;
  • bronşită astmatiformă, care uneori în afară de măsura de scoatere din mediul iritant (clor), va necesita şi tratament;
  • dermatită de contact;
  • tulburări la nivelul sistemului digestiv.


De asemenea, asocierea clorului cu alte chimicale, cum ar fi amoniacul, poate duce la formarea gazului toxic, care afectează plămânii.

Aproximativ 20.000 de copii cu vârste sub 6 ani au de suferit, anual, din cauza inhalării vaporilor de clor şi se aleg cu intoxicaţii sau boli provocate de această substanţă pe care o întâlnim în componenţa a tot mai multe produse pentru curăţenie, conform rapoartelor centrelor americane de control al substanţelor periculoase.

Cunoscut uzual sub numele de clor, hipocloritul de sodiu se poate confunda foarte uşor cu apa şi acesta ar putea fi inghiţit accidental de către copii.



Copiii, fiind cei mai sensibili, pot inhala foarte uşor clorul din aburul din baie, cădiţe, duşuri curăţate în prealabil cu această substanţă.

O atenţie sporită trebuie să se acorde adulţilor şi copiilor care suferă de astm bronşic sau care au probleme cardiace, iar folosirea clorului în aceste cazuri este exclusă.
    

Dezinfectare clor: Alege produsele dezinfectante fără clor!

Ar fi benefic să se utilizeze dezinfectanţi care să nu conţină clor, ci să aibă miros plăcut şi să nu fie iritant.

“Nu recomand folosirea clorului când vine vorba de dezinfectare pentru că este extrem de iritant pentru căile respiratorii. Copilul poate face rinite alergice, bronşite, crize de astm şi chiar stări de sufocare. E drept că un dezinfectant pe bază de clor este mai ieftin şi că există percepţia că mirosul de clor e un indicator bun în privinţa unei dezinfectări perfecte, însă avem alternativa dezinfectanţilor fără clor, la fel de eficienţi ca şi cei clasici, dar fără efectele nocive ale acestora. Igienol este un astfel de dezinfectant”, recomandă Dr. Ana Culcer, preşedintele Asociaţiei Secretul Evoluţiei şi şefa secţiei de Neonatologie a Spitalului Municipal Bucureşti.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro