Contradicţia dintre părinţii care afirmă importanţa igienizarii excesive a locurilor şi obiectelor cu care copiii vin în contact pentru a evita riscul îmbolnavirilor şi părinţii care susţin că ţinerea unui copil sub un clopot de cristal îi va afecta dezvoltarea sistemului imunitar, crescându-i exponenţial riscul de îmbolnăviri frecvente, este încă în dezbaterea specialiştilor în domeniu.
Contradicţia dintre părinţii care afirmă importanţa igienizării excesive a locurilor şi obiectelor cu care copiii vin în contact pentru a evita riscul îmbolnăvirilor şi părinţii care susţin că ţinerea unui copil sub un clopot de cristal îi va afecta dezvoltarea sistemului imunitar, crescându-i exponenţial riscul de îmbolnăviri frecvente este încă în dezbaterea specialiştilor în domeniu.
În normele de igiena mediului se precizează că la o distanţă de 50 centimetri deasupra solului concentraţia de germeni este foarte mare. Deci, gândiţi-vă că dacă un copil pune mâinile pe jos şi apoi în gură este expus la numeroase boli: hepatita de tip A, diaree, herpesuri parazitare. Dacă luăm măsuri şi dezinfectăm podelele regulat cu un dezinfectant puternic, cel care poate anihila şi virusul hepatitei A, riscul de îmbolnăvire scade foarte mult.
Sunt frecvente cazurile în care părinţii, bunicii sau bonele le dau copiilor de pe jos mâncarea, căzută accidental, motivând că dacă nu a stat mai mult de 10 secunde pe jos nu e contaminată. "Atenţie, e un mit care trebuie dărâmat! Aruncaţi tot ce cade pe jos!", recomandă Dr. Mihiotis Silvia. O soluţie eficientă pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales până la vârsta de 6 ani este expunerea copilului la o cură helio-marină, care să dureze minim 10 zile pe timpul verii, urmată de expunere tot de 10 zile în atmosfera ionizantă, adică la munte, bineînţeles cu pauză între ele.
Sfatul specialistului
“Dezinfectarea trebuie efectuată cu prudenţă. Atunci când se exagerează cu produsele de curăţenie, există riscul ca micuţul să crească fără “garnizoana” de apărători care îl fereşte de îmbolnăviri. Existenţa microbilor în mediul de acasă favorizează dezvoltarea unui sistem imunitar puternic atâta timp cât curăţenia se face fără excese şi firesc. Când curăţenia este neglijată, copilul se poate îmbolnăvi din cauza faptului că densitatea de microbi într-un spaţiu murdar este prea mare. De asemenea, curăţenia e importantă şi pentru faptul că micuţii riscă să ia microbi de la alţi copii veniţi dintr-un mediu neigienic şi care, în plus, pot fi purtători de microbi rezistenţi la medicamente datorită tratamentelor repetate şi prelungite”,
Dr. Mihiotis Silvia, medic primar la Policlinica Titan, Bucureşti recomandă:
- Pentru părinţii din prima categorie dispuşi să exagereze cu dezinfectarea: să nu folosească prea multă cantitate de soluţie dezinfectantă, deoarece copilul riscă într-adevăr să nu se mai contamineze cu "germeni", ci cu "chimicale".
- Pentru părinţii din a doua categorie: să nu facă experimente pe seama copilului şi să verifice calitatea sistemului imunitar. E posibil să apară replica: "dar bunicii noştri mergeau desculţi din mai până în noiembrie". Poate, dar s-au schimbat multe: germenii sunt mai agresivi, rezistenţi la antibiotice, deci nu răspund la tratament, iar organismul uman are imunitatea prăbuşită din cauza poluării, a stresului cotidian, a alimentaţiei deficitare, cu mulţi aditivi şi cu proteine de calitate inferioară.
- Pentru părinţii care nu acordă o mare importanţă igienizării nu se recomandă experienţe de genul "să se imunizeze singur" având în vedere că sistemul imunitar al copilului se maturizează după vârsta de 6 ani.
- Prin urmare, cele mai bune metode de a veghea asupra sănătăţii copilului constau în păstrarea curăţeniei şi călirea organismului lor, printr-o alimentaţie corespunzătoare.