Deficiența de zinc. Cum o recunoști?
Sănătate · Medicina generala / 28.02.2017

Zincul este o resursă importantă pentru organismul tău. De acesta au nevoie fiecare celulă, sistem și organ din corpul tău.

Zincul joacă un rol indispensabil în metabolismul celular, sistemul imunitar, digestie, vindecarea rănilor și exprimarea genetică. Iar pentru că funcțiile zincului sunt atât de diverse, simptomele unei deficiențe sunt la fel de diverse. Iată cum poți să recunoști deficiența de zinc și să o previi!

Ce simptome are deficiența de zinc?


După cum spuneam, simptomele deficienței de zinc pot fi diferite de la o persoană la alta. Unele dintre cele mai comune simptome includ diareea, căderea părului, afecțiuni ale ochilor sau pielii, impotență, pierderea apetitului. Gândirea neclară, pierderea în greutate și episoadele repetate de boală cauzate de slăbirea sistemului imunitar pot fi, de asemenea, semne ale unei deficiențe. Cu toate acestea, deficiența de zinc este o problemă rar întâlnită, deoarece majoritatea oamenilor consumă suficient zinc în dieta lor.

Diagnosticarea deficienței de zinc nu este simplă. Nivelul de zinc din sânge nu este întotdeauna un indicator fiabil al conținutului de zinc pe care îl are sau care îi lipsește corpului tău. Iar din cauza faptului că simptomele deficienței de zinc sunt răspândite în corp și nu sunt specifice, s-ar putea să fie asociate cu alte probleme de sănătate. 

Dacă ai un nivel scăzut al zincului în organism, s-ar putea ca și cel al fierului să fie tot scăzut. Multe dintre alimentele care conțin zinc (carnea) reprezintă și o sursă alimentară de fier.

Simptomele acestei deficiențe se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Copiii mici care nu au o cantitate suficientă de zinc în organism pot crește mai încet decât alți copii, avea un apetit scăzut și o stare de spirit proastă. În ceea ce-i privește pe adulți, deficiența de zinc se manifestă ca probleme în gândire, un sistem imunitar slăbit sau degenerare maculară.

Discută cu doctorul tău pentru a-ți recomanda cantitatea perfectă de zinc pentru organismul tău. Poți absorbi zincul din alimentele pe care le mănânci, însă este destul de greu de estimat ce cantitate de zinc vei absorbi, deoarece acest proces depinde de mai mulți factori de sănătate și dietetici.

Care sunt cele mai bune surse de zinc?


Aproape tot ceea ce mănânci conține o cantitate mică de zinc. Însă cantitatea de minerale pe care corpul tău o poate extrage cu ușurință variază de la o grupă de alimente la alta. Carnea reprezintă cea mai bună sursă de zinc, pe lângă moluște și stridii. Și unele cereale integrale conțin zinc.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro