De ce te învinețești repede: 7 motive
Sănătate · Medicina generala / De Amalia Skelton, 17.07.2018

Ți se pare inexplicabil că te învinețești repede? Află care sunt cauzele vânătăilor și cum să le elimini mai rapid.

Colțurile meselor sau pur și simplu atingerea gleznei de o treaptă pe care nu ai văzut-o îți lasă urme vizibile? Vânătăile îți pot strica ziua când vrei să porți o rochie scurtă sau ești la mare. 
„O vânătaie reprezintă o leziune ușoară a vaselor de sânge de la suprafața pielii. În momentul în care aceste vase sunt deteriorate, o cantitate mică de sânge creează decolorarea clasică pe albastru, negru sau violet”, explică Cory Fisher, medic specialist din Cleveland.
 
Dar ce se întâmplă dacă îți apar mereu noi vânătăi pe mâini, picioare sau brațe, în urma atingerilor ușoare cu obiectele din jur sau chiar fără să-ți amintești momentul în care s-au produs? În continuare vei afla ce provoacă seria aparent interminabilă de vânătăi și cum trebuie să procedezi pentru a le vindeca mai repede.
 
Iată care sunt cauzele vânătăilor, dincolo de lovirea propriu-zisă:
 

1. Suplimentele pe care le iei

Unele suplimente pot contribui la creșterea riscului de vânătăi inexplicabile. Acestea sunt usturoiul, ghimbirul, ginkgo biloba, ginsengul, acizii grași Omega -3 (ulei de pește), palmierul pitic și vitamina E. De aceea este foarte important să discuți cu medicul tău înainte de a folosi aceste plante. 
 

2. Ești femeie

Da, din păcate sexul joacă un rol important în cazul vânătăilor. Femeile au tendința de a face vânătăi mult mai ușor decât bărbații deoarece aceștia au o piele mai groasă și mai mult colagen, care menține integritatea vaselor de sânge și le protejează împotriva traumelor.
Estrogenul joacă, de asemenea, un rol în vânătăile misterioase. Studiile au demonstrat  că acționează ca un vasodilatator. Dacă se produce o traumă de tipul vânătăii este mult mai probabil să apară și culoarea neplăcută la nivelul pielii.
 

3. Vârsta

„Odată cu înaintarea în vârstă pielea devine mai subțire, iar vasele de sânge sunt mai din ce în ce mai fragile. Ambele lucruri te predispun la vânătăi inexplicabile” spune dr. Fisher. „Dacă pielea se subțiază, se pierd grăsimea și colagenul care protejează vasele de sânge. În timp, acestea își reduc elasticitatea, fiind mai predispuse să cedeze în cazul loviturilor ușoare, pe care înainte le treceai cu vederea.”
 

4. Iei medicamente pentru subțierea sângelui

„Dacă urmezi un tratament cu medicamente care fluidifică sângele pentru a trata aritmia cardiacă sau cheagurile, aceasta ar putea fi cauza vânătăilor tale”, spune dr. Fisher. 
De asemenea, este posibil să iei medicamente cu acest efect, precum ibuprofenul sau aspirina, fără să-ți dai seama. 
  

5. Suferi de hemofilie sau de boala von Willebrand

Ambele afecțiuni pot provoca vânătăi ușoare, spune dr. Fisher. Hemofilia afectează capacitatea sângelui de a se coagula, creând risc de hemoragie de la leziuni ușoare. Boala Von Willebrand este o tulburare de coagulare, caracterizată prin sângerări nazale sau la nivelul gingiilor, urină cu sânge și menstruații abundente. 
 

6. Iei antidepresive

Fluoxetina, sertralina, citalopramul si bupropionul pot interacționa cu trombocitele, ca rezultat apărând vânătăile, potrivit dr. Fisher.
 

7. Ai un deficit de vitamine

Lipsa de vitamina C și vitamina K te pot face să te învinețești repede, dar aceste carențe apar destul de rar, fiind caracteristice populațiilor grav subnutrite, a explicat dr. Fisher.
 

Cum scapi mai rapid de o vânătaie

Vrei să scapi rapid de urme chiar dacă te învinețești repede? Veștile nu sunt foarte bune: poate dura până la două săptămâni pentru ca o vânătaie să se vindece.
„După ce corpul absoarbe cantitatea de sânge pierdut prin crearea leziunii, trece prin faze succesive. După câteva zile, decolorarea albastră, neagră sau violet și orice umflătură se vor îmbunătăți, iar culoarea se va schimba în verde sau galben”, spune dr. Fischer. „Poate deveni maro deschis înainte de vindecarea completă.”
 
Dar există un truc pentru a accelera vindecarea. Imediat după ce te-ai lovit la genunchi sau la cot, fă rost de o pungă de gheață și ține-o pe zona afectată timp de 10 minute de câteva ori pe zi. Aceasta va contracta vasele de sânge, încetinind răspândirea decolorării violet.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro