De ce se exfoliază pielea: cauze și tratament
Sănătate · Medicina generala / De Iulia Mirică, 11.01.2017

Organismul uman scapă de toate celulele moarte ale pielii prin exfoliere, dar, cu toate că acest proces poate fi complet natural și nu indică nicio problemă, atunci când se exfoliază pielea se poate să fie vorba și despre anumite leziuni ale pielii.

Mai jos, am enumerat câteva motive medicale ce ne indică de ce se exfoliază pielea, precum și niște tratamente naturale, respectiv recomandarea pentru o vizită la doctor. Iată care sunt motivele pentru care ni se descuamează pielea și cum poți scăpa de această problemă!

De ce se exfoliază pielea?


Pielea are trei straturi: țesuturile subcutanate, derma și epiderma. Stratul exterior (epiderma) este expus constant la mediul înconjurător. Atunci când vine în contact cu unele condiții dure de mediu, pielea poate deveni sensibilă la o serie de afecțiuni ale pielii, iar persoanele care au pielea extrem de sensibilă pot fi supuse unei exfolieri excesive. Pe lângă aceste condiții de mediu dure, ne confruntăm și cu unele condiții medicale.

1. Reacții alergice


Dacă suferi de o reacție alergică, pielea poate dezvolta o erupție cutanată și poate începe să se exfolieze. Acest lucru este valabil mai ales dacă te expui repetat la substanța la care ești alergică - produse cosmetice, detergenți, latex sau materiale textile. Deși este mai rar întâlnită, reacția alergică la produsele alimentare poate provoca, de asemenea, exfolierea pielii.

2. Infecții


Anumite tipuri de infecții îți pot da explicația în legătură cu de ce se exfoliază pielea. Printre acestea, sunt incluse infecțiile stafilococice și infecțiile fungice.

3. Tulburări ale sistemului imunitar


Există unele afecțiuni ale sistemului imunitar care pot duce la exfolierea pielii. Aici se încadrează sindromul șocului toxic și anumite tulburări rare ale pielii, cum ar fi pemfigus.

4. Anumite tipuri de cancer


O altă cauză posibilă care duce la exfolierea pielii este reprezentată de unele tipuri de cancer, precum limfomul non-Hodgkin care apare la adulți. Iar unele tratamente pentru cancer (chimioterapia) pot duce la descuamarea pielii, de asemenea.

5. Alte condiții medicale


Există o listă lungă a condițiilor medicale care sunt corelate cu exfolierea pielii: arsurile solare, efectele secundare ale anumitor medicamente, dermatita seboreică, scarlatina, psoriazis, pielea uscată, dermatita de contact, dermatita atopică (eczeme) și piciorul de atlet.

Tratamente pentru exfolierea pielii


În cele mai multe dintre cazuri, exfolierea pielii este cauzată de arsurile solare sau de pielea uscată, afecțiuni pe care le poți trata cu loțiuni hidratante, gel de aloe vera, frunze de mentă. Dacă nu te-ai expus la soare în ultima vreme și nu știi de ce se exfoliază pielea în mod excesiv, consultă-te cu un medic dermatolog.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro