Crize sau convulsii
Acestea reprezintă o schimbare bruscă în activitatea normală a semnalelor emise de creier. Unele simptome, cum ar fi datul ochilor peste cap sau mișcările necontrolate, pot fi similare cu cele apărute în cazul întreruperilor de respirație. Diferența constă în faptul că în urma convulsiilor poți rămâne inconștient timp de mai multe minute și poți să pierzi controlul asupra vezicii urinare. De asemenea, unele persoane pot vedea flash-uri de lumină sau pot simți mirosuri sau gusturi ciudate, fără niciun motiv. Dacă ai suspiciunea că suferi de o astfel de problemă, adresează-te cât mai repede unui medic.
Amețeli la ridicarea din pat sau de pe scaun
Dacă ai senzație de leșin sau chiar se întâmplă să leșini atunci când te ridici în picioare, este posibil să suferi de o afecțiune numită tahicardie ortostatică postural. Se manifestă printr-o creștere bruscă a pulsului în momentul în care te ridici în picioare. Este posibil să te simți rău, amețit, să tremuri, să transpiri abundent iar inima să bată neregulat. De asemenea, este posibil să leșini. Este important să consumi multe lichide, să limitezi cantitatea de cofeină și de alcool și să încerci să nu te ridici brusc de pe scaun sau din pat.
Afecțiuni cardiace
Mușchiul cardiac deteriorat, vase de sânge blocate sau îngustate dar și alte afecțiuni similare pot împiedica sângele încărcat cu oxigen să ajungă la creier. Atunci când apare leșinul, înseamnă că ai suferit o sincopă cardiacă. Această sincopă poate să apară brusc, fără niciun fel de avertisment și se poate repeta de-a lungul mai multor săptămâni. Dacă se întâmplă acest lucru sau dacă ai dureri în piept, aritmie sau stări de oboseală nejustificate este important să mergi cât mai repede la doctor.
Șocuri
Termenul medical este de sincopă vasovagală. Corpul reacționează la vederea sângelui, la emoțiile puternice și neașteptate, la frica de rănire sau la orice alt stimul care l-ar putea afecta. Ritmul cardiac scade pe măsură ce vasele de sânge se dilată, iar sângele se concentreză în zona picioarelor, departe de creier. Poți experimenta senzații de frig, transpirație abundentă, paloare și greață, chiar înainte de instalarea leșinului. Dacă simți că vei leșina, întinde-te pe jos și ridică picioarele.
Hiperventilația
Simți că nu ai suficient aer și atunci începi să respiri mai repede. Deși nu există încă o explicație, se pare că vasele de sânge din jurul creierul de contractă, ceea ce duce la reducerea cantității de oxigen și la apariția senzației de amețeală și leșin. Hiperventilația este cauzată de senzația de frică deși poate apărea și dacă ne ținem respirația un timp mai îndelungat.
Tusea
Dacă accesele de tuse sunt puternice și nu le poți opri, acestea pot contribui la reducerea cantității de oxigen care ajunge în sânge, ceea ce poate provoca leșinul. Deși această situație poate să apară la orice persoană, este mult mai frecventă la copii. De asemenea, ea poate să apară și în cazul persoanelor care suferă de astm. Dacă ai o criză de astm sau un acces de tuse în urma căruia ai suferit un leșin, este indicat să mergi cât mai repede la doctor.
Alcoolul
Consumul de alcool face ca vasele de sânge să se dilate, ceea ce poate conduce la scăderea tensiunii arteriale. Poți leșina dacă bei mult alcool încât să ai o concentrație mare de alcool în sânge.
Gulerul de la îmbrăcăminte este prea strâns
Sincopa carotidiană apare atunci când ceva apasă pe nervii din jurul arterei carotide, în zona gâtului. Această presiune afectează circulația sângelui către creier și conduce la apariția leșinului. Apare brusc și nu este însoțită de alte simptome. În unele situații, poate fi semnalul că arterele sunt îngustate și atunci se impune consultarea unui doctor pentru tratarea acestei probleme.