Colonul iritabil: cauze și regim alimentar recomandat
Sănătate · Medicina generala / 21.02.2019

Tot mai mulți români se confruntă cu sindromul colonului iritabil, așadar am cerut câteva informații utile de la doamna doctor Aniela Marangoci, Medic Specialist Gastroenterologie.

1. Care sunt cauzele care duc la sindromul colonului iritabil?


Cauzele care duc la apariția sindromului de colon iritabil nu sunt cunoscute cu exactitate. Expresia intestin sau colon iritabil nu se referă la o inflamație a intestinului, deoarece acesta apare normal atunci când este examinat, ci se referă la o reactivitate particulară a acestuia la diverși factori cum ar fi unele alimente sau stresul psihologic. Studiile arată că este afectată comunicarea dintre creier și tractul gastro-intestinal, ceea ce duce la alterarea mișcărilor intestinale care devin neregulate și necoordonate, însoțite de apariția unor spasme ale musculaturii intestinale și creșterea sensibilității la durere a persoanelor afectate.

2. Care sunt principalele simptome îngrijorătoare?


Simptomele de alarmă sunt reprezentate de:

 
- Apariția de sânge în scaun
- Modificarea obiceiurilor legate de scaun (apariția constipației sau diareei care nu existau  anterior)
- Scăderea în greutate involuntară și scăderea poftei de mâncare
- Identificarea unei anemii în analizele de sânge

În aceste situații este necesar ca pacienții să consulte medicul gastroenterolog care va decide necesitatea realizării unei investigații a colonului (colonoscopia).

3. Ce trebuie să mănânci atunci când ai probleme cu colonul?


În general sunt preferate:
- carnea slabă de pasăre/vită/pește, fiartă sau gătită la aburi
- supe slabe, strecurate
- legume crude sau fierte (spanac, salată verde, dovlecel, fasole verde, morcov, țelină)
- pâine integrală, neagră, de secară, graham
- ouă fierte sau gătite la aburi sau la baia de apă
- brânzeturi uscate
- fructe coapte
- consum crescut de fibre alimentare în cazul constipației (cereale integrale, fulgi de ovăz, orez brun)
- lichide în cantitate suficientă (apa plata, sucuri naturale)

4. Care sunt alimentele interzise?


Nu există propriu-zis alimente interzise. Dieta se adaptează în funcție de toleranța și sensibilitatea fiecărei persoane la anumite alimente. În unele situații este necesară consilierea nutrițională pentru stabilirea unui plan alimentar individualizat.

În principal trebuie eliminate alimentele care conțin carbohidrați fermentabili sau așa-numiții FODMAP (alimente bogate în fructoză, lactoză, oligozaharide, dizaharide, monozaharide, polioli):
- fructe (mere, pere, caise, piersici, cireșe, mure, prune, mango, pepene)
- legume (broccoli, conopidă, varza, fasole uscată, sparanghel, praz, ceapă, usturoi)
 -îndulcitori artificiali (sirop de porumb, xylitol, sorbitol) 
- lactate (lapte dulce, smântâna, brânzeturi grase)
- fistic, arahide, caju

Se recomandă, de asemenea evitarea consumului de alimente bogate în grăsimi, prăjeli, alimentație de tip fast-food, mâncăruri procesate, băuturi carbogazoase. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro