Cele mai frecvente boli neurologice. Cum se manifestă și cum le recunoști
Sănătate · Medicina generala / 21.03.2020

Diagnosticarea unei boli neurologice are consecințe complexe atât pentru persoana în cauză, cât și pentru toți cei la care ține. Din păcate este dificil să se înțeleagă prin ce trece o persoană care suferă de aceste afecțiuni, dar informarea despre cele mai frecvente boli neurologice este un pas înainte pentru acordarea sprijinului necesar.

Bolile neurologice pot avea efecte devastatoare pentru persoanele diagnosticate și pentru apropiați. Una dintre ideile greșite vehiculate despre aceste afecțiuni este că înseamnă că pacienții sunt bolnavi psihic. Nu este adevărat deoarece bolile neurologice pot apărea sub o varietate de forme și progresează diferit.
Indiferent de modul în care se manifestă simptomele este esențial să cunoști cele mai frecvente boli neurologice pentru a realiza care sunt opțiunile de tratament și cum poți contribui la ameliorarea stării tale de sănătate sau a unei persoane apropiate.

Ce sunt bolile neurologice?

Potrivit classicrehabilitation.com, bolile neurologice sunt afecțiuni care modifică felul în care funcționează creierul, coloana vertebrală, ochii și terminațiile nervoase din tot corpul. Pot avea un impact negativ asupra unor zone diferite ale sistemului nervos, în unele cazuri provocând declinul cognitiv imediat sau progresiv.
 
Iată care sunt câteva dintre manifestările problematice pentru pacienți:
- modificarea stării de dispoziție;
- probleme de mobilitate;
- dificultăți de memorare și învățare;
- schimbări la nivel emoțional;
- dureri cronice;
- o durată de viață mai redusă.
Trebuie să reții că nu toate bolile neurologice sunt fatale. În funcție de starea fiecărui pacient și tipul de boală este posibil să aibă o viață lungă și fericită cu ajutorul tratamentului adecvat.

Care sunt cele mai frecvente boli neurologice?

Bolile neurologice afectează peste un miliard de persoane la nivel mondial, iar 7 milioane de pacienți încetează din viață din cauza lor în fiecare an. Aproximativ 10% dintre internările de urgență sunt în legătură directă cu aceste afecțiuni, care sunt clasificate drept prima cauză de dizabilitate.

 
Iată care sunt cele mai frecvente boli neurologice:

 
1. Boala Alzheimer și demența

Aceste două boli afectează memoria și gândirea pacienților. Boala Alzheimer este asociată adesea cu înaintarea în vârstă și din păcate nu există niciun remediu pentru vindecare. Cu toate acestea, sunt disponibile diferite variante de tratament care ameliorează calitatea vieții pacienților.

 
2. Epilepsia

Se caracterizează pintr-o activitate de tip electric la nivelul creierului, care cauzează crize. Trebuie evidențiat că există mai multe tipuri de crize prin care poate trece o persoană care a primit acest diagnostic.

 
3. Scleroza multiplă

Este o boală autoimună care afectează mantaua protectoare a terminațiilor nervoase din interiorul organismului. În momentul în care stratul de mielină este deteriorat terminațiile nervoase nu mai funcționează optim, ceea ce provoacă declanșarea bolii.

 
4. Accidentul vascular cerebral

Se declanșează în momentul în care se reduce alimentarea creierului cu sânge. Oxigenul și nutrienții ajung la creier prin circulația sângelui, iar dacă nu poate primi substanțele necesare din cauza unui cheag de sânge sau a altui obstacol de pe traseu pot fi provocate leziuni cerebrale.

 
5. Boala Parkinson

Este o afecțiune a sistemului motor și se caracterizează printr-o pierdere a celulelor de la nivelul creierului care produc dopamină. Unei persoane diagnosticate cu boala Parkinson îi vor tremura mâinile, brațele, picioarele, maxilarul sau fața, fiind afectate echilibrul și capacitatea de coordonare a mișcărilor. 
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro