Ce se întâmplă dacă lucrezi noaptea
Sănătate · Medicina generala / 20.01.2018

Atunci când lucrezi noaptea, apare o serie de probleme de sănătate, de la boli de inimă la tulburări de somn, diabet, chiar și cancer.

Într-un nou raport, cercetătorii din China au descoperit că femeile care lucrează noaptea sunt supuse unui risc cu 19% mai mare de a dezvolta cancer, comparativ cu femeile care nu lucrează noaptea.

Care este motivul pentru care nu ar trebui să lucrezi noaptea?


Cercetarea, publicată în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a reprezentat o analiză a 61 de studii care au inclus aproape patru milioane de oameni din America de Nord, Asia și Australia. În momentul în care cercetătorii au analizat mai atent tipurile de cancer dezvoltate de femei, aceștia au descoperit că femeile care au lucrat în schimburi de noapte pe perioade mai lungi de timp au fost supuse unui risc de cancer de piele cu 41% mai mare, cancer de sân cu 32% mai mare și cancer al sistemului digestiv cu 18% mai mare. Riscul a fost cel mai mare în rândul asistentelor medicale care au lucrat noaptea, riscul acestora de a dezvolta cancer de sân fiind crescut cu 58%.


Xuelei Ma, autorul principal al lucrării și profesor asistent la Universitatea Sichuan, a declarat că riscul crește pe măsură ce se mărește și perioada de timp cu schimburi de noapte. Pentru fiecare cinci ani cumulați în schimburi de noapte, riscul de cancer mamar a crescut cu 3,3%.

Riscul crescut, în special în rândul asistentelor medicale de sex feminin, nu sugerează neapărat că femeile care lucrează noaptea sunt mai vulnerabile la dezvoltarea cancerului. Poate fi reflectat pur și simplu faptul că există mai multe șanse ca o asistentă să își facă testele și să primească diagnosticul de cancer față de persoanele care nu lucrează într-un spital sau o clinică. Toate studiile incluse în analiză s-ar putea să nu fi luat în calcul și alți factori legați de riscul cancerului, cum ar fi dieta, activitatea fizică și obiceiurile de somn.


Există mai mulți factori probabili pentru riscurile crescute din timpul nopții în ceea ce privește apariția cancerului, dar studiile anterioare efectuate pe oameni și animale sugerează că întreruperile nivelurilor hormonale ar putea fi de vină. Nivelul de melatonină, care crește noaptea ca răspuns la întuneric, este suprimat atunci când oamenii stau în lumină artificială. Astfel, pot crește tumorile, deoarece melatonina este un antioxidant care inhibă celulele canceroase și suprimă creșterea vaselor de sânge noi, asociată cu tumorile.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro