Ce să faci dacă observi o căpușă pe piele
Oamenii de știință sunt de părere că poate apărea o epidemie a bolii Lyme din cauza căpușelor, însă un truc care a fost vehiculat intens pe Internet ar putea face ca oamenii să fie și mai expuși riscului de a se infecta de la o căpușă pe piele. Iată despre ce este vorba!
Cum poți să scapi de o căpușă din piele?
Un videoclip popular de pe Facebook îi sfătuiește pe oameni să introducă paraziții în ulei de mentă, făcându-i să se desprindă de piele și să plutească departe de piele. Aproape jumătate de milion de oameni a dat share la postare, recomandând această soluție prietenilor și familiei.
Singura problemă? Trucul acesta contrazice în mod direct sfaturile experților și, de fapt, crește probabilitatea de a contracta boli cauzate de căpușe, cum ar fi virusul Lyme și Powassan.
Căpușele poartă tot felul de boli, după cum a declarat doctorul entomolog Neeta Connally. Acestea sunt, de fapt, transmise prin salivă în organism, în momentul în care căpușa se atașează, așa că este recomandat să nu agiți căpușa mai tare, deoarece o vei face să saliveze și mai mult și vei crește riscul transmiterii bolilor. Acest lucru include și înecarea ei în ulei de mentă.
Centrele pentru Controlul Bolilor descurajează, de asemenea, remediile pe care s-ar putea să le fi auzit în folclor, cum ar fi lacul de unghii, vaselina și căldura aplicate pentru a îndepărta căpușa de pe piele. Obiectivul tău este să elimini căpușa cât mai repede posibil, nu să aștepți ca aceasta să se desprindă.
În loc să-ți risipești uleiurile esențiale, mai bine ia o pensetă cu vârful fin. Prinde căpușa cu penseta cât mai aproape de piele posibil și trage-o direct cu o presiune constantă. Apoi, curăță bine mușcătura cu alcool sau apă și săpun. Pentru a scăpa de dăunători, pune-i într-o pungă sigilată sau într-un recipient ori pur și simplu aruncă-i în toaletă. Iar în cazul în care apare o erupție cutanată sau observi că ai febră după aceea, mergi imediat la medic.
Din cauza faptului că paraziții transmit peste 10 boli periculoase pentru gazdele lor umane și animalele de companie, este important să ai întotdeauna grijă. Recunoașterea timpurie și tratamentul imediat pot reduce riscul complicațiilor grave ulterioare. E nevoie de aproximativ 24-48 de ore pentru ca o căpușă să transmită o boală, de aceea este importantă intervenția unui specialist, mai ales când sunt observate simptome precum cele enumerate mai sus.