Ce analize se fac pentru tiroidă?
Sănătate · Medicina generala / 02.08.2017

Specialiștii din domeniul sănătății folosesc testele tiroidiene pentru a verifica cât de bine funcționează tiroida și pentru a găsi cauza unor probleme cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul.

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, în partea din față a gâtului, care produce doi hormoni: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Hormonii tiroidieni controlează modul în care organismul folosește energie, astfel că aceștia afectează aproape fiecare organ din corp, chiar și inima. Iată ce analize  se fac pentru tiroidă!

Ce analize sunt recomandate pentru glanda tiroidă?


Medicii pot recomanda unul sau mai multe teste de sânge pentru a verifica funcția tiroidiană. Pentru aceste teste, un specialist îți va lua sânge din braț și îl va trimite la un laborator pentru testare, urmând ca medicul să interpreteze rezultatele.


Testul TSH (hormonul tireostimulant al hipofizei)


Specialiștii verifică mai întâi cantitatea de TSH din sânge. Acesta este un hormon produs în glanda hipofiză, care îi indică tiroidei cât T4 și T3 trebuie să producă. Un nivel ridicat de TSH indică adesea prezența hipotiroidismulul, adică glanda tiroidă nu poate produce suficienți hormoni. În consecință, hipofiza continuă să producă și să elibereze TSH în sângele tău. Un nivel scăzut de TSH indică prezența hipertiroidismului, ceea ce înseamnă că tiroida ta produce prea mulți hormoni.


Testul T4


Un nivel ridicat de T4 în sânge poate însemna că ai hipertiroidism, iar un nivel scăzut indică prezența hipotiroidismului. În unele cazuri, nivelurile scăzute sau ridicate de T4 nu indică o problemă a tiroidei. Dacă ești gravidă sau iei contraceptive orale, nivelul hormonilor tiroidieni va fi mai mare. Afecțiunile severe sau utilizarea corticosteroizilor, medicamentele pentru tratarea astmului, artritei, afecțiunilor cutanate și a altor probleme de sănătate, pot duce la scăderea nivelului de T4. Aceste condiții și medicamente modifică cantitatea de proteine din sângele tău.


Testul T3


Dacă medicul tău crede că ai putea avea hipertiroidism, chiar dacă nivelul T4 este unul normal, este posibil să ceară un test T3 pentru a confirma diagnosticul. Uneori, nivelul de T4 este normal, iar cel de T3 este ridicat, așa că măsurarea ambilor hormoni poate fi utilă în diagnosticarea hipertiroidismului.

Teste pentru măsurarea anticorpilor tiroidieni


Măsurarea nivelului anticorpilor tiroidieni poate ajuta la diagnosticarea unei tulburări tiroidiene autoimone, cum ar fi boala Graves, cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului, și boala Hashimoto, cea mai comună cauză a hipotiroidismului. Anticorpii tiroidieni sunt produși în momentul în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă din greșeală.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro