Care este legătura dintre băuturile fierbinți și cancer?
Sănătate · Medicina generala / 02.05.2019

Ceaiurile au fost corelate cu o serie de beneficii pentru sănătate, de la sănătatea inimii până la prevenirea cariilor.

Dar un nou raport publicat în International Journal of Cancer avertizează oamenii că ar trebui să își bea ceaiurile într-un mod anume: mai reci de 60 de grade Celsius. Iată care este legătura dintre băuturile fierbinți și cancer!

Ce corelație există între băuturile fierbinți și cancer?


Raportul susține că, dacă bei trei căni de ceai sau mai mult în fiecare zi, la o temperatură de 60 de grade Celsius sau mai mare, riscul de a dezvolta cancer esofagian crește cu 90%. Deci cât de îngrijorați ar trebui să fie iubitorii de ceai? 

Pentru început, noua cercetare s-ar putea să nu se aplice oamenilor din întreaga lume. Participanții la studiu trăiesc în provincia Golestan din Iran, o zonă cu o rată a cancerului esofagian mai mare decât cea obișnuită. Unii oameni chiar numesc regiunea în care locuiesc participanții centura cancerului esofagian. În zonă există între 14 și 17 cazuri de cancer esofagian la 100.000 de locuitori, potrivit unui raport din 2015, în timp ce în Statele Unite există doar patru cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit National Cancer Institute. 

Condițiile studiului s-ar putea să nu se potrivească cu modul în care beau oamenii ceaiul acasă. Cercetătorii au măsurat temperatura la care au băut participanții ceaiul în studiu, într-un cadru controlat. Temperaturile pe care participanții le pot prefera acasă pot fi diferite.

Cercetătorii au avut de fapt interviuri cu participanții, în cadrul cărora au măsurat temperatura ceaiului. Această modalitate a fost considerată a fi reprezentativă pentru temperatura ceaiului pe care participanții îl beau acasă. Însă informațiile pot fi diferite de la studiu la obiceiurile adevărate ale participanților.

În timp ce studiul ar putea oferi câteva indicii cu privire la factorii potențiali de cancer esofagian, poate că oamenii ar trebui să își schimbe obiceiurile de consum de ceai. Este important să analizăm comportamentele care sunt unice pentru această regiune. Cu toate acestea, dacă vrei să extrapolezi aceste informații în alte regiuni ale lumii, nu poți face asta, deoarece pot exista alte variabile prezente, care influențează direct legătura. 

Specialiștii au declarat că nu au întâlnit niciodată un caz de cancer esofagian care se presupune că a fost cauzat de consumul de ceai foarte fierbinte. În plus, băuturile fierbinți sunt consumate de obicei la temperaturi sub 65 de grade Celsius. Dacă încerci să consumi băuturi mai fierbinți de atât, riști să-ți arzi limba. Experții sunt mai preocupați de factorii de risc cunoscuți pentru cancerul esofagian. Fumatul și consumul de alcool duc la un risc crescut de cancer esofagian, precum și obezitatea și refluxul gastric. 

Cu alte cuvinte, dacă ești un consumator regulat de ceai, nu ar trebui să îți faci prea multe griji.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro