5 semne că nu ai doar o răceală banală
Sănătate · Medicina generala / 29.04.2017

Este ușor să spui că ai o răceală banală atunci când nu te simți prea bine. Însă nu este mereu vorba despre o răceală banală, chiar și când simptomele te fac să crezi asta. Este important să știi care este diferența între o răceală și o afecțiune mai serioasă, pentru a-ți consulta medicul.

Cum îți dai seama dacă nu e doar o răceală banală


1. Ai avut simptomele pentru mai mult de 4 zile


Răcelile obișnuite tind să se amelioreze sau chiar și să treacă singure în 3-4 zile, conform specialiștilor. Acestea pot începe cu roșu în gât, congestie nazală, secreții nazale abundente și eventual și tuse. În timp ce tusea și secrețiile nazale pot persista mai mult, cele mai multe simptome ar trebui să dispară dupa 4 zile. Dacă simptomele durează mai mult, s-ar putea să ai gripă sau mononucleoză. Pentru a te asigura că nu e vorba despre aceste afecțiuni, fă-i o vizita doctorului tău.


2. Simptomele par să dispară, după care revin


Dacă ai crezut că ai scăpat de răceală, însă simptomele reapar la puțin timp după, s-ar putea să fie o superinfecție sau o recidivă a bolii. Se poate să fi avut o răceală banală în prină instanță, însă odată ce sistemul tău imunitar a fost compromis, s-ar putea să dezvolți o afecțiune mai serioasă, cum ar fi pneumonie sau o infecție a sinusurilor.

3. Te-ai întors de curând dintr-o vacanță


Călătoriile internaționale recente reprezintă o informație foarte importantă pentru medici, deoarece s-ar putea să fi contractat o infecție mai puțin convențională, pe care nu ai fi luat-o în mod normal în considerare. Este important să îți vizitezi medicul dacă ai diferite simptome după ce te-ai întors dintr-o călătorie în străinătate.


4. Ai febră mare


Se poate să faci febră atunci când ești răcit, însă nu este un simptom frecvent întâlnit, mai ales febra mare. Mulți pacienți care suferă de streptază pot dezvolta febră mare în primele câteva zile ale bolii, așa că nu îți face griji cu privire la creșterea bruscă a temperaturii. Această afecțiune trebuie distinsă de o răceală, deoarece poate provoca febră reumatismală și probleme cardiace grave, dacă nu este tratată.

5. Ai probleme cu stomacul


Greața, vărsăturile și diareea nu însoțesc de obicei o răceală banană, așa că aceste simptome ar putea semnala ceva mai grav, cum ar fi o gripă. Este important să cauți asistență medicală dacă întâmpini aceste simptome, deoarece te pot deshidrata.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro