10 trucuri care te ajută să dormi mai bine în nopțile sufocante de vară
Sănătate · Medicina generala / 24.07.2019

Ne dorim tot anul să vină vara, dar sunt suficiente chiar și numai câteva zile caniculare pentru a ne dori să vină toamna mai repede...

Temperaturile ridicate sunt dificil de suportat mai ales pe timpul nopții, atunci când încerci să adormi, dar pur și simplu nu poți din cauza căldurii. Iar pentru cei care nu au aer condiționat sau nu pot dormi cu aerul pornit, situația este și mai dificilă.

În mod sigur îți este cunoscută acea senzație de căldură sufocantă care nu dispare chiar și după lăsarea întunericului. În orașe, căldura caniculară de peste este zi este înmagazinată în pereții din beton ai blocurilor și în asfaltul străzilor. Pe durata nopții, aceste suprafețe acționează precum pietrele încinse dintr-o saună: eliberează treptat caldura, făcând aerul irespirabil.

Dacă în camera în care dormim este o temperatură deranjantă, fie că este prea cald sau prea frig, somnul este întrerupt și ne trezim pe parcursul nopții. Șansele de a avea un somn odihnitor sunt mai mici, iar nivelul de energie de a doua zi este scăzut.

"Un somn adecvat pe timpul nopții este important pentru a ne ajuta să procesăm informațiile a doua zi. În același timp, somnul odihnitor din timpul nopții ajută corpul să se repare și să se reechilibreze, atât fizic, cât și mental
", declară pentru redonline.co.uk expertul în probleme de somn Dr. Nerina Ramlakhan.

"În mod ideal, pentru a dormi bine, trebuie să fie o diferență proporțională între temperatura corpului și temperatura creierului. Cu alte cuvinte, trebuie să avem corpul cald și capul la răcoare", spune specialista. 

Din fericire, există trucuri pe care le putem folosi pentru a dormi mai bine în nopțile de vară cu temperaturi ridicate.

Iată ce recomandă medicul ca să dormi mai bine în nopțile sufocante de vară:


Pune o față de pernă în congelator înainte de a merge la culcare. Bagă fața de pernă într-o pungă resigilabilă și las-o la frigider câteva minute înainte de a te culca. În acest fel vei dormi cu capul pe o suprafață mai rece decât restul corpului, ceea ce ajută la obținerea diferenței de temperatură dintre creier și corp, necesară pentru un somn odihnitor. Acesta este și motivul pentru care îți place să întorci perna de pe o parte pe cealaltă pe timpul nopții.

Dormi cu șosete umede în picioare sau chiar cu un tricou umed
. Apa care se evaporă din materialul textil ia odată cu ea și o parte din temperatura corpului. În acest fel reușești să scazi treptat temperatura corpului și să nu mai resimți căldura atât de puternic.

Spală-te pe picioare cu apă rece înainte de a te băga în pat și ține-ți încheieturile mâinilor sub jetul de apă rece timp de câteva secunde. Aceste zone ale corpului sunt traversate de numeroase vase de sânge, iar contactul cu apa rece va ajuta la scăderea temperaturii corpului.

Dacă te trezești în timpul nopții, aplică un baton cu mentol pe frunte și tâmple pentru a te răcori

Pune un prosop ud în frigider cu o oră înainte de culcare și așază-l pe frunte când te bagi în bat. Este un truc care ajută la scăderea temperaturii creierului, necesară pentru a avea un somn odihnitor.

Așază o tavă cu gheață în fața unui ventilator. Pe măsură ce gheața se topește, va răci și aerul din cameră. Dar nu uita că nu este recomandat să dormi peste noapte cu ventilatorul pornit. Curenții de aer formați pot cauza contracturi musculare, un efect cunoscut popular la noi în țară sunt termenul de "te trage curentul".

Ține un pulverizator cu apă lângă pat. Dacă simți că îți este prea cald peste noapte, pulverizează puțină apă pe corp și față pentru a ajuta la scăderea temperaturii. Poți folosi și un spray cu apă termală.

Păstrează draperiile sau jaluzelele trase peste zi. Astfel previi încălzirea dormitorului atunci când bate soarele.

Înlocuiește lenjeria de pat din material gros cu una subțire, cu aspect satinat. Este o suprafață care se răcorește mai ușor și este mai confortabilă în nopțile caniculare.

Hidratează-te. Este important să bei suficientă apă de-a lungul zilei, dar și noaptea dacă simți nevoia. Ține o sticlă cu apă lângă pat pe timpul nopții.

Nu te agita. Cu cât te miști mai mult, cu atât temperatura corpului va crește și îți va fi tot mai cald. Dacă nu poți să adormi, fă-ți un duș cu apă călduță sau chiar rece în loc să stai în pat și să te răsucești pe toate părțile. Vei ajuta la scăderea temperaturii corpului și ai șanse mai mari să adormi apoi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro