10 simptome ale dereglărilor hormonale pe care orice femeie ar trebui să le cunoască
Sănătate · Medicina generala / 27.02.2020

Numeroase funcții importante din organism sunt controlate de hormoni. Iar atunci când au loc dezechilibre hormonale, efectele pot fi variate și aparent misterioase și ne pot influența starea de spirit, comportamentul sau aspectul fizic.

De aceea este atât de important să recunoști principalele simptome ale dezechilibrelor hormonale:

Apariția bruscă a acneei


Coșurile și punctele negre apar atunci când porii sunt blocați cu celule moarte, sebum și impurități. O cauză este îngrijirea incorectă a pielii sau prezența anumitor bacterii pe piele. Însă de multe ori se întâmplă ca acneea să fie cauzată de tulburări hormonale. Prezența coșurilor sau a comedonelor în special în zona bărbiei indică anumite tulburări hormonale.

Dureri de cap frecvente


Potrivit medicilor endocrinologi, motivul pentru care te confrunți des cu apariția durerilor de cap ar putea fi nivelul scăzut al estrogenului. Estrogenul este principalul hormon feminin care este produs în ovare și care influențează procesul metabolic de la nivelul creierului. Un nivel prea ridicat sau prea scăzut de estrogen poate să ducă la apariția migrenelor sau a stărilor de spirit negative.

Depresie și stări de spirit alternante


Un alt simptom al schimbărilor hormonale care apar odată cu apariția premenopauzei este depresia. Atunci când nivelul estrogenului scade, te poți confrunta cu stări de spirit negative, tristețe nejustificată, apatie și lipsa de interes pentru activități care altădată ți-ar fi adus plăcere. 

Insomnie


Insomnia ar putea fi un simptom al nivelului scăzut de progesteron. Progesteronul are un efect natural de calmare. Te poate ajuta să te relaxezi, să te calmezi și îți poate regla somnul. Schimbări ale nivelului de progesteron duc la apariția insomniei.

Transpirație abundentă


Bufeurile și transpirația abundentă se numără printre simptomele comune ale dezechilibrului hormonal. Apar în special în perioada de premenopauză și menopauză, fiind un simptom al nivelului scăzut de estrogen. Aceste simptome sunt un semnal de alarmă care indică instalarea prematură a menopauzei.
 

Citește și: Cum echilibrezi hormonii pe cale naturală 


Senzație permanentă de oboseală


Dacă te simți obosită tot timpul, chiar și dimineața când te trezești, ar putea fi un semn al tulburărilor hormonale. Medicii de la Universitatea Maryland din Statele Unite avertizează că oboseala cronică poate fi cauzată de dezechilibre ale hormonilor tiroidieni.

Fluctuații de greutate

În cazul în care te confrunți cu tulburări hormonale, metabolismul ar putea avea de suferit iar rezultatul este creșterea în greutate. De exemplu, niveluri ridicate de estrogen, cortizol sau insulină și un nivel scăzut de testosteron ar putea să ducă la acumularea de grăsime în zona abdomenului. Iar un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni scade rata metabolismului și duce la creșterea în greutate.

Căderea părului


Căderea excesivă a părului poate fi cauzată de dezechilibre ale hormonilor tiroidieni, ai insulinei sau testosteronului. Atunci când femeile au un nivel mult prea ridicat de testosteron, se pot confrunta cu apariția alopeciei. Anumiți compuși ai testosteronului pot ataca foliculii de păr, ceea ce duce la căderea părului. Testosteronul este principalul hormon masculin, iar acesta este motivul pentru care bărbații se confruntă mult mai des decât femeile cu calviția.

Probleme digestive


Constipația este o altă problemă des întâlnită în cazul femeilor. Un studiu efectuat la Universitatea din Texas a demonstrat că un nivel ridicat al estrogenului influențează flora bacteriană de la nivelul intestinelor și duce astfel la tulburări ale tranzitului intestinal. 

Probleme de memorie și dificultăți de concentrare


Problemele de memorie și dificultățile de concentrare pot fi cauzate de numeroși factori, printre care și tulburările hormonale precum nivelul scăzut de estrogen și cortizol. Unele studii au arătat că nivelul scăzut de estrogen poate cauza probleme de memorie, dificultăți de concentrare și senzație de gândire în ceață. Iar nivelul redus al cortizolului influențează memoria pe termen scurt.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro