Uleiul de masline: tratamente medicale
Sănătate · Medicina alternativa / 04.06.2010

Uleiul de masline se foloseste ca remediu naturist in tratarea diverselor afectiuni, cum ar fi reumatismul, artroza, boli de ficat si fiere, balonari, arsuri la stomac, gastrita si multe altele. Afla de la un specialist cum sa prepari aceste retete naturiste cu ulei de masline!

Uleiul de masline se foloseste ca remediu naturist in tratarea diverselor afectiuni, cum ar fi reumatismul, artroza, boli de ficat si fiere, balonari, arsuri la stomac, gastrita si multe altele. Afla de la un specialist cum sa prepari aceste retete naturiste cu ulei de masline!

 

Potrivit unor date recente, tot mai multi romani obisnuiesc sa consume ulei de masline. Inainte de a alege uleiul de masline, trebuie sa stim ca exista 3 tipuri:

  • Ulei de masline extra virgin (Extravirgin Olive Oil) – pastreaza aroma naturala a fructului, avand o aciditate mai mica de 0,8%;
  • Ulei de masline (Olive Oil) - amestec intre uleiuri de masline rafinate si uleiuri de masline virgine. Trebuie sa aiba o aciditate mai mica de 1% si sa respecte standardele in vigoare;
  • Pomace/Sansa Olive Oil - obtinut din pasta de masline, are o aciditate care nu depaseste 1% si se conformeaza standardelor caracteristice.

 

 

 

 

Cum alegi uleiul de masline de calitate?


Ca sa alegi un ulei de masline de calitate trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:

1. Uleiul de masline extravirgin pastreaza toate calitatile nutritionale, deoarece este obtinut prin presarea la rece a maslinelor culese, fara sa fie aplicat niciun tratament prealabil;


2. Aciditatea uleiului de masline trebuie sa fie sub 0,8%. "Fara indoiala, cel mai bun ulei de masline este cel extravirgin, facut direct din masline si care are o aciditate sub 0,8%", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare;
3. Culoarea nu spune nimic despre calitatea produsului ales. Ea difera in functie de tipul maslinelor folosite pentru presare.  Nuanta unui ulei de masline  bun poate varia de la verde (daca are clorofila ca element principal), pana la galben auriu (daca are caroten);

4.  Cercetarile au demonstrat ca cel mai pur ulei de masline are punctul de ardere (punct in care structura de grasimi incepe sa se schimbe) la aproximativ 220 grade Celsius. Uleiul de palmier are punctul de ardere cel mai mare (240 de grade Celsius).

 

 

Uleiul de masline, tratament medical universal


Numeroase afectiuni pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul unor retete care au la baza uleiul de masline. Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, membru al Federatiei Mondiale de Medicina Antiaging ne spune cateva retete cu ulei de masline pe care le putem prepara acasa in cazurile de urgenta:



Pentru eczeme

  • se face o pasta din frunze proaspete de busuioc cu ulei de masline extravirgin care se aplica pe zona afectata.


Pentru Zona Zoster

  • se topesc intr-un vas 100 gr ceara de albine, 25 gr rasina de brad si 250 gr unt la care se adauga in final 50 ml ulei de masline extravirgin. Compozitia se strecoara, se amesteca cu o spatula de lemn pana la racire, se pastreaza la rece in recipiente de sticla si se aplica pe zona afectata de 3 ori pe zi.


Pentru arsuri

  • tinand cont de cantitatea insemnata de vitamina E din uleiul de masline, pielea afectata de arsuri se regenereaza mai repede daca aplici uleil de masline amestecat cu albus de ou.


Pentru gastrita, ulcer, ficat

  • o lingurita de ulei de masline extravirgin luata inainte de fiecare masa protejeaza stomacul impotriva ulcerului si gastritei. Este recomandat ca dupa inghitirea uleiului sa se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta.


Pentru balonare si arsuri la stomac

  • se amesteca 250 ml ulei de masline presat la rece cu 1 kg de miere de albine si 4 lamai tocate in masina de carne. Compozitia se tine la frigider si se ia 3 linguri pe zi cu 30 min inaintea meselor. Sau mai ai o optiune: se consuma zilnic o legatura de patrunjel (timp de doua saptamani) care se poate amesteca cu ulei de masline si zeama de lamaie.


Pentru pietre la fiere

  • timp de 10 zile se ia in fiecare dimineata pe nemancate o lingurita de seminte uscate de pepene rosu rasnite si amestecate cu 1 lingura de ulei de masline extravirgin, dupa care se sta intins pe partea dreapta 20 de minute. Tratamentul dureaza 3 luni, cate 10 zile pe luna.


Pentru artroza

  • cu ajutorul uleiului de masline caldut si amestecat cu zeama de lamaie se pot masa articulatiile dureroase. De asemenea, se poate face un amestec de ulei de masline cu frunze tinere de nuc care se aplica pe locul dureros.


Pentru reumatism

  • se pun 8 linguri de piper negru macinat intr-un litru de rachiu tare si se lasa la macerat 5-7 zile. Se filtreaza si se maseaza cu aceasta solutie zonele dureroase de 2-3 ori/zi.


Pentru probleme cu coloana vertebrala

  • se maseaza zonele dureroase cu ulei de masline amestecat cu pulbere de ardei iute.

In curand vom posta un articol cu retete naturiste pe baza de ulei de masline pe care le putem folosi ca tratamente cosmetice!

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro