Poate oțetul de mere să trateze diareea?
Diareea poate cauza balonare, crampe sau deshidratare, iar remediile naturale sunt ideale pentru a reduce disconfortul în mod eficient. Ală cum te poate ajuta oțetul de mere.
Deși este o afecțiune des întâlnită, diareea poate fi cauzată de o varietate de probleme de sănătate. În cazul în care nu este efectul secundar al unei afecțiuni cronice, diareea va dispărea în câteva zile. Este însoțită de obicei de starea de greață, amețeală, balonare, dureri abdominale, crampe, iritații. Dacă nu este tratată cu atenție poate cauza o deshidratare accentuată, motiv pentru care una dintre primele măsuri pe care trebuie să le iei când ai un episod de diaree este să bei suficiente lichide. Poți bea apă simplă, limonadă, băuturi sportive cu electroliți sau ceai.
În afară de hidratarea optimă există și remedii naturale care te pot ajuta să te simți mai bine. Printre acestea se numără oțetul de mere. Dacă știi cum să-l folosești îți poți îmbunătăți starea rapid, însă este esențial să eviți o cantitate prea mare pentru că ai putea agrava diareea.
Cum funcționează oțetul de mere?
Oțetul de mere este obținut din merele fermentate, care sunt o sursă excelentă de pectină. Această substanță favorizează proliferarea bacteriilor benefice la nivelul tractului digestiv, având un rol esențial pentru o digestie optimă. De asemenea, pectina reduce inflamațiile de la nivelul intestinului și facilitează eliminarea toxinelor din organism.
Oțetul de mere acționează ca un antibiotic natural, fiind foarte util împotriva diareei cauzate de infecții bacteriene. Aceste infecții sunt provocate de obicei de alimente alterate sau contaminate (de exemplu cu E.coli sau salmonella). Este indicat să alegi oțetul de mere organic, nefiltrat, în loc de varianta pasteurizată, pentru a obține beneficiile dorite. Nu este greu să recunoști oțetul de mere nefiltrat la raft. Va fi mai tulbure, cu o culoare maronie.
Oțetul de mere organic conține:
- pectină;
- minerale utile;
- bacterii benefice;
- enzime digestive.
Cum să folosești oțetul de mere pentru a trata diareea?
Amestecă 1-2 linguri de oțet de mere cu un pahar mare de apă. Este recomandat să folosești apă rece sau suc de fructe. De asemenea, poți opta și pentru o variantă de ceai pe bază de oțet de mere. Prepară ceaiul din oțet, apă fierbinte și miere. Bea amestecul de 2-3 ori pe zi, până când simptomele specifice diareei dispar.
Factori de risc
Oțetul de mere are un nivel ridicat de aciditate. Dacă îl bei simplu, fără să-l diluezi, poate cauza deteriorarea smalțului dentar, arsuri la nivelul gâtului sau esofagului. Pentru a preveni efectele secundare trebuie să consumi întotdeauna numai oțet de mere diluat și să te clătești cu apă după ce ai băut amestecul care conține acest oțet.
De asemenea, trebuie să fii atent la cantitatea consumată. Dacă bei prea mult oțet de mere poți agrava diareea. Acest lucru se întâmplă din următoarele motive:
- zaharurile din componența oțetului de mere pot stimula peristaltismul;
- dacă oțetul de mere este băut nediluat poate concentra apa din organism în scaun, agravând diareea.
Alți factori de risc pe care trebuie să îi ai în vedere sunt:
1. Consumul de oțet de mere pe o perioadă îndelungată poate provoca reducerea densității osoase. Dacă deja ai osteoporoză sau oase fragile este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a consuma oțet de mere.
2. O cantitate prea ridicată de oțet de mere poate scădea foarte mult nivelul de potasiu din organism, ceea ce favorizează aritmia, hipotensiunea arterială și senzația de slăbiciune generală.
3. Oțetul de mere nu este indicat pentru persoanele care suferă de diabet de tip 1 deoarece reduce timpul necesar pentru digestie și poate afecta nivelul glicemiei și producția de insulină.
4. Este posibil ca oțetul de mere să interfereze cu acțiunea anumitor medicamente precum cele folosite pentru tratarea diabetului sau antibiotice cum este tetraciclina.