Cum să scapi de un gust neplăcut din gură după ce ai mâncat
Comandarea unui preparat cu usturoi sau ceapă poate fi un angajament serios. Mai ales când ești în oraș.
Aromele pot persista pe limbă pentru mult timp după ce ai terminat masa, indiferent câte gume mentolate mănânci. Însă ce cauzează mai exact acest gust neplăcut din gură și ce modalități de a scăpa de acesta există?
Soluția pentru a scăpa de un gust neplăcut din gură după ce ai mâncat
Experții în sănătate au spus că gustul neplăcut din gură este cauzat, în general, de mici bucăți de stimuli de aromă care ar putea rămâne în gură: rămășițele fizice ale produselor alimentare rămase în gură, de exemplu, sau moleculele care rămân în salivă sau mucus.
Alimentele puternice, precum usturoiul și ceapa, pot provoca un gust neplăcut pentru o perioadă mai lungă de timp, deoarece moleculele asociate cu gustul și mirosul lor pot intra în sânge și pot circula în tot corpul. Odată ce sunt în sânge, substanțele se pot elimina prin fluidele dintre celulele tale, ajungând în salivă și transpirație și contribuind eventual la un gust sau un miros de durată. Compușii sunt, de asemenea, trecuți prin plămâni și gât înainte de a ieși prin gură, într-un alt mod care poate contribui la gust.
Substanțele se extind atât de mult în corp, încât lichidul amniotic al femeilor gravide poate mirosi diferit după ce mănâncă usturoi, conform cercetărilor. Ceapa și usturoiul sunt în topul alimentelor când vine vorba de mirosurile neplăcute. Atunci când tai usturoiul sau ceapa, distrugi celulele. Iar când le mesteci, eliberezi enzime care sunt prezente în alimente, în acest fel plantele încercând să se protejeze de a fi mâncate și distruse. Cu alte cuvinte, enzimele care le dau cepei și usturoiului proprietățile lor. Periajul dentar și folosirea aței dentare sunt primele soluții pe care le ai pentru a te proteja de gustul neplăcut din gură, deoarece pot elimina particulele fizice ale alimentelor depuse în gură. Dar dacă acești compuși ajung în sânge, nicio modalitate de periaj nu te va ajuta să ai o respirație proaspătă. Iar dacă mirosul chiar vine din sângele tău, s-ar putea să miroși a usturoi pentru o vreme.
De asemenea, poți încerca să anulezi gustul cu alte mirosuri sau arome, dar riști să creezi un amestec care duce la mai multă neplăcere. Un studiu din 2016 sugerează că merele, frunzele de mentă sau salata sunt cele mai bune alimente pe care le poți consuma pentru a scăpa de gustul neplăcut, deoarece conțin substanțe care le pot contracara pe cele de care încerci să scapi din sângele tău. Pătrunjelul și laptele sunt alte variante.
În cazul în care aceste soluții nu funcționează, s-ar putea să fii nevoit să aștepți. Chiar și atunci, s-ar putea să fie vorba despre perioade diferite de timp pentru oameni pentru a procesa pe deplin anumite alimente. Acesta este motivul pentru care unii oameni încă se luptă cu gustul neplăcut din gură pentru câteva ore, iar alții abia îl observă.
Cât de bine ai mestecat aceste alimente? Cât de repede le-a transferat stomacul tău în intestine? Cât de repede trec prin intestine? Există o gamă mare de variabile pentru fiecare persoană. Ca în cele mai multe cazuri, prevenția este cel mai bun medicament. Călirea usturoiului și a cepei înainte de consum neutralizează acele enzime puternice și le reduce gustul.