4 plante care combat stresul eficient
Te simți copleșit de lista de atribuții, termenele limită, blocajele în trafic și epuizarea care apare la momentul nepotrivit? Stresul este răspunsul natural și inevitabil în aceste situații, însă poți folosi plantele pentru a preveni instaurarea îngrijorării cronice, care îți pune sănătatea în pericol.
Viața modernă nu permite evitarea stresului, iar întâmplările neașteptate pot declanșa oricând emoții negative. Chiar dacă nu poți preveni stresul îți poți ajuta organismul să aibă o reacție utilă în momentele dificile folosind puterea plantelor. Este esențial să eviți prelungirea episoadelor de agitație, încordare sau îngrijorare pentru că stresul cronic cauzează hipertensiune arterială, palpitații, astm, simptome alergice, congestie, constipație, indigestie, balonare, hipotiroidism, hipoglicemie, diabet, eczemă sau alte afecțiuni dermatologice.
Nu te grăbi să apelezi la antidepresive pentru că pot avea efecte secundare. Mai bine testează plantele pentru a reuși să elimini tensiunea constantă. Variantele sugerate de specialiști sunt adaptogeni și susțin organismul pentru a gestiona mai eficient emoțiile provocate de stres. De asemenea, cresc rezistența corpului la nivel fizic, biologic și psihologic. Te vor face să devii mai calm și mai eficient în cadrul activității desfășurate, indiferent ce se întâmplă în jurul tău.
Iată ce plante sunt utile în lupta împotriva stresului:
1. Ginsengul siberian
Este o soluție excelentă pentru a stimula abilitatea organismului de a rezista la stres, mai ales dacă este vorba despre o situație complexă care se prelungește o perioadă îndelungată. Îți dă multă energie și te ajută să faci față cerințelor dificil de întrunit. Este indicat să iei acest supliment dacă te simți stresat, epuizat sau ai simptome depresive. Poți alege între tablete sau pudră, ușor de inclus în băuturile tale preferate.
2. Ashwagandha
Această plantă este un remediu esențial pentru creșterea imunității, cu proprietăți adaptogene și antioxidante, fiind adesea supranumită „ginsengul indian” datorită proprietăților similare. Ashwagandha este folosită pentru a diminua tensiunea și stresul. Crește rezistența fizică, fiind adesea utilizată de atleți sau persoane foarte active care au nevoie de un plus de energie și forță.
Face parte din medicina tradițională indiană de peste 3.000 de ani, fiind recomandată pentru refacerea întregului organism și pentru stimularea fertilității. Poți alege între capsule, tinctură sau ceai, dar trebuie să eviți să o iei în combinație cu băuturi alcoolice sau sedative. Nu este recomandată nici în timpul sarcinii datorită conținutului foarte ridicat de fier și nu poate fi luată de persoanele diagnosticate cu hipertiroidism.
3. Busuiocul sfânt
Dacă în ultima perioadă grijile te-au făcut să te îndoiești că îți poți întruni toate responsabilitățile poți apela la acest remediu pentru a-ți crește rezistența fizică și psihică. Busuiocul sfânt susține capacitatea organismului de a utiliza oxigenul în mod eficient, ameliorează circulația sângelui la nivelul creierului și stimulează funcțiile de memorare. Este foarte util și pentru tratarea dezechilibrelor hormonale și a fluctuațiilor glicemiei. Reduce crampele și balonarea, favorizează digestia optimă și îmbunătățește respirația.
Cea mai utilă variantă de a consuma această plantă este sub formă de ceai. Nu uita că busuiocul sfânt subțiază sângele, așa că nu trebuie luat în paralel cu medicamente cu un efect identic. În cazul sarcinii sau alăptării trebuie cerut sfatul medicului înainte de a se administra acest remediu.
4. Sunătoarea
Relaxează sistemul nervos și te ajută să te concentrezi mai ușor pe ceea ce ai de rezolvat. Sunătoarea are și proprietăți sedative și analgezice, eliminând migrenele cauzate de stres, anxietatea și tensiunea. Este foarte utilă pentru prevenirea anxietății și irascibilității înainte și în timpul menstruației, precum și pentru femeile aflate la menopauză. Poate fi consumată sub formă de ceai sau tinctură.
Pentru a prepara ceaiul vei avea nevoie de 1-2 linguri de sunătoare la o cană de apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 10-15 minute, apoi bea ceaiul simplu pentru un efect rapid. Este util să folosești sunătoarea și sub formă de creme care conțin acest ingredient pentru că va accelera vindecarea rănilor, a vânătăilor, a varicelor și a arsurilor superficiale.