Întrebări pe care să i le pui dermatologului tău
Se apropie vara, așa că începi să te întrebi cum va rezista tenul tău acestui sezon călduros. Este important să îi oferi protecția de care are nevoie și, de asemenea, îi poți pune anumite întrebări dermatologului tău. Iată care sunt acestea!
Ce întrebări să-i pui dermatologului tău?1. Am nevoie de protecție solară în zilele înnorate?
Este ușor să-ți aduci aminte să aplici creme și loțiuni cu protecție solară în momentul în care stai la plajă sau la piscină. Cu toate acestea, dacă ieși atunci când este înnorat, probabil că nu ți se pare la fel de importantă această acțiune. Specialiștii sunt de părere că ar trebui să folosești protecție solară în fiecare zi, chiar și în zilele înnorate, pentru a-ți proteja pielea de soare, îmbătrânirea prematură și cancerul de piele. S-ar putea să nu îți dai seama, însă chiar și în zilele înnorate, aproximativ 80% din razele ultraviolete trec de nori.
2. Cum mă pot proteja de cancerul de piele?
Cancerul de piele este cel mai des întâlnit în rândul femeilor tinere. Dermatologii ne sfătuiesc să aplicăm o loțiune cu factor de protecție 30 sau chiar și mai mare și un balsam de buze în fiecare zi, pentru a ne proteja pielea de razele nocive ale soarelui și pentru a micșora riscul apariției cancerului de piele. De asemenea, este recomandat să porți o pălărie, ochelari de soare și haine care pot împiedica soarele să îți afecteze pielea. Încearcă să stai la umbră între orele 10:00 și 16:00, când razele UV sunt la intensitate maximă.
3. Cum îmi pot monitoriza alunițele?
Este important să mergi regulat la dermatolog, pentru un control al pielii. Însă cum îți dai seama dacă o aluniță și-a schimbat forma și textura? Poate fi dificil să recunoști schimbările la nivelul alunițelor pe care le ai de mult timp sau chiar și să observi dacă apare una nouă. Unii dermatologi își învață pacienții să facă o hartă a alunițelor, în care să fotografieze fiecare parte a corpului și să o printeze pe hârtie. Ei pot folosi această hartă ca un ghid, pentru a-și verifica alunițele în fiecare lună, pentru a căuta o nouă leziune sau pentru a-și da seama dacă s-au schimbat marginile alunițelor. În acest fel, pacienții îi pot spune doctorului ce schimbări au observat și se pot trata cât de repede este posibil.
4. Ce tip de loțiune cu protecție solară pot alege?
Nu toate loțiunile cu protecție solară sunt la fel, însă poți discuta cu dermatologul tău care este cea mai bună pentru tine și tipul tău de piele. De asemenea, ar trebui să știi că loțiunile și cremele acestea trebuie reaplicate la fiecare două ore.