Exerciții fizice într-o pastilă?! Da, vă rog!
Dietă & Fitness / De Adnana Costandache, 30.05.2017

Este de la sine înţeles rolul crucial pe care îl au activitățile fizice în menținerea sănătății. Există și oameni cărora le e mai greu cu mobilitatea. Pentru ei e posibil să apară un produs numit "exerciții-fizice-într-o-pastilă".

Cercetătorii din America au descoperit un compus chimic care poate activa o genă stimulată, în mod normal, de alergat (numită PPARD). Odată activată în șoarecii sedentari din laboratoare, cercetătorii au observant că imită efectele benefice ale exercițiilor de aerobic, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței fizice sau arderea grăsimilor, motiv pentru care se gândesc la posibilitatea apariției unui drog care să aibă aceleași efecte benefice asupra organismului ca și exercițiile fizice.


Studiile arată faptul că adulților le sunt recomandate cel puțin 150 de minute de training moderat sau 75 de minute de training intens pe săptămănă pentru a se menține sănătoși, dar numai 49% se încadrează în categoria de oameni care exersează atât cât le trebuie.

În timp ce mulți nu se ocupă de exercițiu fizic din lipsă de motivație, unora (de exemplu vârstnicilor, oamenilor cu probleme motorii sau mobilitate scăzuta) le este pur și simplu imposibil să facă acest efort.


În orice caz, noul studiu arată că mecanismele fiziologice care stau la baza mișcărilor de aerobic pot fi activate și fără să faci aerobic! Compusul chimic numit GW1516 (GW) activează gena PPARD în șoareci. Încă mai sunt necesare multe studii care să confirme eficacitatea și siguranța activării genei PPARD la oameni, dar cercetătorii cred ca descoperirile lor ar putea deschide calea către drogurile care fac organismul să resimtă efectul activității fizice.

Echipa de cercetare a fost surprinsă de faptul că printre genele afectate de GW sunt incluse și cele asociate descompunerii carbohidraților. Acest lucru indică faptul că zahărul nu mai reprezintă o sursă de energie pentru mușchi, ci este păstrat pentru creier.


Procesul de ardere al glucozei este unul mai rapid decat cel de ardere al grăsimilor. Așadar, organismul tinde să folosească zaharul ca sursă principală de energie, dar, în timpul exercițiului fizic, niște glucoză trebuie păstrată pentru menținerea funcționării creierului.

Unul dintre seniorii de la institutul de cercetare spune că arderea grăsimii este mai degrabă un mechanism de păstrare a glucozei decât unul de dobândire a rezistenței fizice.

Un premiu pentru o asemenea descoperire? Se pare ca încă nu. Mai e de lucru până când GW va fi ambalat și vândut.

Cercetătorii sunt conștienți că descoperirea lor ar putea fi exploatată de atleții care iși doresc sa își imbunătățească rezistența la effort, dar susțin că există o serie lungă de beneficii care pot fi aduse indivizilor cărora le e imposibil să facă exrciții fizice, reducând riscul bolilor cronice asociate cu lipsa de mișcare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro