Sănătatea ta: Tot ce trebuie să ştii despre chisturile ovariene
Sindromul ovarelor polichistice denumit şi SOPC este frecvent întâlnit în special la femeile cu vârste de peste 30 de ani. Află care sunt cauzele şi cum se tratează această boală!
Sindromul ovarelor polichistice denumit şi SOPC este frecvent întâlnit în special la femeile cu vârste de peste 30 de ani. Află care sunt cauzele şi cum se tratează această boală!
Majoritatea femeilor afectate de sindrom prezintă numeroase chisturi mici la nivelul ovarelor. Afecţiunea se caracterizează prin amenoree, hiperandrogenism clinic sau biologic şi/sau aspect polichistic sugestiv al ovarelor. De obicei, simptomele apar la pubertate sau după creşterea în greutate, dar nu este exclus debutul mai tardiv. În diagnosticare se foloseşte criteriul Rotterdam.
"Sindromul ovarelor polichistice este un dezechilibru hormonal, ce interferează cu ovulaţia normală. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Astfel, sunt afectate şi alte sisteme ale corpului, cum ar fi cel metabolic şi cel cardiovascular”, a declarat Dr. Camelia Valentina Cimpoesu, medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.
Cauzele chisturilor ovariene
Lipsa ovulaţiei, infertilitatea, pierderile premature de sarcină şi nivelul mare de hormoni androgeni sunt determinate de creşterea cantităţii de insulină din corp. În cazul ovarelor polichistice, anumiţi foliculi sub-dezvoltaţi se adună în ovare. Ovulele din aceşti foliculi nu se maturizează şi astfel nu pot fi eliberate, deci nu are loc menstruaţia.
O caracteristică esenţială a sindromului este rezistenţa la insulină. Atunci când o persoană este rezistentă la insulină înseamnă că celulele din organism nu mai răspund la acest hormon care circulă în sânge.
Simptome şi complicaţii
Tulburările menstruale (oligomenoree/amenoree) sunt cauzate de anovulaţia cronică, 75% dintre femeile afectate suferind de infertilitate. Hiperandrogenismul se poate manifesta prin apariţia hirsutismului, acneei şi alopeciei de tip masculin. Simptomele se manisfestă prin creşterea în greutate şi a concentraţiei de testosteron că urmare a hiperinsulinemiei.
Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice au risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, mai ales dacă sunt obeze, dislipidemie şi risc cardiovascular, hiperplazie edometrială şi cancer endometrial.
"Managementul SOPC implică scăderea în greutate, cu ameliorarea hirsutismului, menstrelor şi a fertilităţii. Ca medicaţie se foloseşte metforminul, care îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină având efecte spectaculoase asupra greutăţii, menstrelor şi funcţiei ovulatorii, şi anticoncepţionalele orale. Blocanţii receptorilor androgenici se folosesc pentru tratamentul hiperandrogenismului şi amenoreei. Tratamentul infertilităţii se face cu metformin (controversat), inductori de ovulaţie, FIV sau cu metode chirurgicale (diatermia ovariană sau drilling ovarian laparoscopic)”