O femeie din patru suferă de anexită, numită popular şi răceală la ovare. Află ce simptome cauzează această boală, care se manifestă prin inflamarea ovarelor şi a trompelor uterine!
O femeie din patru suferă de anexită, numită popular şi răceală la ovare. Află ce simptome cauzează această boală, care se manifestă prin inflamarea ovarelor şi a trompelor uterine!
Anexita sau răceala la ovare este o boală inflamatorie pelvină care presupune inflamarea organelor din pelvis. Iată care sunt cele mai frecvente semne care trebuie să te trimită de urgenţă la medicul ginecolog:
1. Durere în zona pelvină (pe mijloc deasupra pubisului sau de o parte şi de alta în partea de jos)
2. Tulburări menstruale
3. Sângerarea vaginală abundentă este o caracteristică
4. Frisoane
5. Febra
6. Durere în timpul raportului sexual.
Factorii care pot declanşa răceala la ovare
- infecţia cu Chlamydia. Trebuie să ştii că nu de fiecare dată o infecţie cu Chlamydia poate să fie un factor declanşator al anexitei;
- sensibilitatea organismului la frig;
- mersul pe gresie/ciment/pietre cu picioarele goale;
- expunerea la curenţii de aer;
- îmbrăcămintea care expune mijlocul la frig;
- diverse infecţii ginecologice.
Dacă nu urmezi un tratament adecvat şi complet, una dintre cele mai grave complicaţii care pot să apară este infertilitatea. Dacă ai constatat simptomele semnalate mai sus nu ezita să te programezi la un control ginecologic pentru un diagnostic corect şi un tratament care să te scape de durere.
Repausul la pat, evitarea frigului, acoperirea mijlocului şi evitarea contactului sexual sunt câteva dintre soluţiile care te pot ajuta în ameliorarea durerilor cu care te confrunţi, până să ajungi la medicul ginecolog. De asemenea, nu uita că trebuie să respecţi câteva reguli de bază pentru igiena intimă.
7 sfaturi pentru o igienă intimă corespunzătoare
1. Fără spălături vaginale, decât dacă ţi-au fost recomandate de medicul ginecolog pe o perioadă delimitată de timp, ca adjuvant în tratarea unei infecţii. "În mod obişnuit, vaginul are o floră bacteriană proprie, nepatogenă, care nu trebuie 'deranjată' prin spălături repetate sau substanţe agresive. Spălăturile vaginale, în abundenţă prescrise de unii ginecologi în trecut nu sunt benefice fiindcă tulbură acest echilibru al ph-ului şi florei vaginale, ducând la diverse boli", avertizează Dr. Iuliana Balteş, medic în planificare familială.
2. Evită pe cât posibil folosirea gelurilor intime care conţin substanţe agresive pentru zona genitală. Limitează-te mai bine la apa caldă şi eventual un săpun simplu cu ph neutru.
3. Foloseşte cât mai rar tampoanele interne pentru că ele favorizează apariţia bacteriilor şi opreşte curăţarea vaginului de sânge. Dacă eşti într-o situaţie limită şi trebuie să apelezi la ele, nu uita să le schimbi mai des decât absorbantele.
4. Stai departe de produsele care pot irita vaginul, precum săpunurile parfumate, produsele pentru igiena feminină, pudrele, loţiunile şi spumantul de baie.
5. După folosirea toaletei, şterge-te întotdeauna dinspre faţă către spate pentru a evita răspândirea bacteriilor în vagin.
6. Spală-te pe mâini de fiecare dată după ce ai folosit toaleta.
7. Alege lenjeria de culoare albă şi din bumbac. Acest material permite o aerisire eficientă, astfel încât zona vaginală să se menţină uscată.