Interviu cu Dr. Elena Ucenic: Tot ce trebuie să știm despre fibromul uterin
Sănătate · Ginecologie / 18.12.2024

Dr. Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și specialist al platformei de sănătate sexuală Planifică Neprevăzutul, interviu pentru Eva.ro.

Platforma Planifică Neprevăzutul este o resursă online de educație sexuală și contraceptivă, dedicată sănătății sexuale la 360°. Sub coordonarea unor specialiști precum Dr. Elena Ucenic, platforma oferă informații corecte despre metodele moderne de contracepție, modul de utilizare, avantajele și dezavantajele acestora, încurajând o abordare responsabilă și informată asupra vieții sexuale. De asemenea, demontează mituri și percepții greșite despre contracepție și sănătatea reproductivă, adresându-se atât persoanelor cu vârste între 18 și 34 de ani, cât și segmentului de vârstă 35-55 de ani. Platforma este un spațiu accesibil, prietenos și bine documentat, unde oricine poate găsi răspunsuri clare și practice pentru întrebările legate de sănătatea sexuală. În plus, pentru întrebări confidențiale și răspunsuri personalizate, specialiștii platformei pot fi contactați la doctorul@planificaneprevazutul.ro

Tot ce trebuie să știm despre fibromul uterin:

 

Ne puteți explica ce este fibromul uterin într-un mod simplu, ușor de înțeles și cât de frecvent afectează femeile?


Fibromul uterin este o tumoare necanceroasă care se dezvoltă în țesutul muscular al uterului. Afectează între 20% și 80% dintre femei până la vârsta de 50 de ani. Este o formațiune formată din celule musculare și țesut conjunctiv care se regăsesc în mod normal în structura uterului, dar care nu îi mai respectă arhitectura.


Ca să explic mai simplu, îl putem compara cu părul încâlcit: la fel cum părul formează noduri care schimbă aspectul ordonat, fibromul deformează structura normală a uterului. Deși este o tumoare, este benignă, ceea ce înseamnă că rămâne localizată la nivelul uterului.

La ce simptome ar trebui să fie atente femeile pentru a depista fibromul uterin din timp?


Multe femei cu fibrom uterin nu prezintă simptome evidente. Însă, în unele cazuri, această afecțiune poate provoca o serie de manifestări diferite ca intensitate în funcție de localizarea, mărimea și numărul leiomioamelor (fibroamelor). Simptomele date de prezența fibromului uterin pot include:


  • Menstruație mai abundentă sau sângerări uneori însoțite de anemie;
  • Dureri menstruale, dureri pelvine, dureri la contact sexual, dureri lombare;
  • Micțiuni mai frecvente, constipație
  • Infertilitate.


De multe ori sunt asociate simptome extragenitale, date de disfuncții hormonale, inflamații, care sunt un factor favorizant în apariția fibroamelor uterine: oboseală, balonare, dureri la nivelul sânilor în partea a doua a ciclului menstrual, tulburări de somn și iritabilitate.

Uneori, descoperirea nodulilor fibromatoși poate fi întâmplătoare pentru ca nu sunt prezente simptome specifice locale sau generale. Totuși, femeile care observă aceste simptome ar trebui să se prezinte la un consult ginecologic pentru a avea un diagnostic precoce. Recomandarea mea este, chiar dacă nu aveți simptome, să efectuați un control ginecologic anual pentru depistarea la timp a fibroamelor.

Dr. Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și specialist al platformei de sănătate sexuală Planifică Neprevăzutul

 

Cu ce alte afecțiuni ginecologice pot fi confundate simptomele fibromului uterin?


Simptomele fibromului uterin sunt asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni ginecologice, precum chisturile ovariene, polipii endometriali, endometrioza, adenomioza sau boala inflamatorie pelvină. De asemenea, pot fi confundate cu simptomele unor tumori maligne ale colului uterin, endometrului sau ovarelor. Unele simptome pot apărea și în complicațiile unei sarcini intrauterine sau extrauterine.

Ce complicații poate provoca fibromul uterin?


Lăsat netratat, fibromul uterin poate cauza sângerări abundente care duc la anemie, manifestată prin oboseală și slăbiciune corporală. Alte complicații includ presiunea exercitată asupra organelor din jur, provocând durere și disconfort. În timpul sarcinii, fibroamele pot crește riscul de avort, naștere prematură sau complicații la naștere. Foarte rar, fibroamele pot evolua într-o tumoare malignă numită sarcom.

Ce opțiuni de tratament există pentru fibromul uterin?


Tratamentul fibromului uterin depinde de simptome și de nevoile pacientei. În cazul fibroamelor asimptomatice, este suficient un control ginecologic periodic și monitorizarea ecografică. Pentru fibroamele simptomatice, opțiunile de tratament includ tratamente medicale, terapii conservatoare sau intervenții chirurgicale.

Tratamentul conservator presupune controlul factorilor favorizanți, cum ar fi inflamațiile locale, dezechilibrele hormonale și deficiențele nutriționale. Scopul este de a stagna evoluția fibroamelor. Tratamentele medicale includ medicamente hormonale, precum progesteronul, contraceptivele orale sau analogii de GnRH, care pot reduce dimensiunea fibroamelor. Există și tratamente pentru reducerea sângerărilor, cum ar fi acidul tranexamic.

Prin anumite intervenții alternative chirurgiei, precum embolizarea arterelor uterine sau terapia cu radiofrecvență, se poate reduce semnificativ dimensiunea fibroamelor. În cazurile severe, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor sau a uterului.

Care sunt implicațiile pe termen mediu și lung ale intervențiilor chirurgicale?


La fel ca și în cazul tratamentului medicamentos, scopul intervențiilor este revenirea la starea de bine și de normalitate, de redobândire a fertilității acolo unde este cazul.

Nu întotdeauna se poate atinge acest obiectiv, uneori pot fi prezente cazuri de infertilitate, dureri postoperatorii, complicații legate de anestezie sau de operația în sine, diferite în funcție de tipul intervenției efectuate.

Există opțiuni de tratament medicamentos eficiente în gestionarea simptomelor fibromului uterin?

Din fericire, avem alternative eficiente de tratament. Alegerea se face în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte, ținând cont de indicații și contraindicații de tratament, întotdeauna fiind preferată o varianta conservatoare acolo unde este posibil.

Cum alegem opțiunea potrivită de tratament?


Alegerea tratamentului pentru fibromul uterin trebuie să fie întotdeauna adaptată nevoilor și obiectivelor pacientei. Fie că este vorba despre tratamente medicamentoase sau despre intervenții chirurgicale, decizia depinde de simptomele individuale, de dorința de a avea copii în viitor și de starea ta generală de sănătate.

Într-o lume a opțiunilor, chirurgia nu trebuie să fie singura soluție. Așadar, recomandarea mea ar fi ca alegerea tratamentului să se facă de comun acord cu medicul curant, singurul care poate evalua corect situația specifică a fiecărei paciente și după o temeinică informare legată de toate opțiunile terapeutice disponibile.

Decizia terapeutica este minunat sa fie luată „la rece”, adică nu în condiții de urgență când intervenția poate fi singura alternativă care poate salva viața pacientei. Mai multe detalii despre opțiunile de tratament disponibile pot fi citite pe platforma Planifică Neprevăzutul.

Cum afectează fibromul uterin fertilitatea și sarcina?


Fibromul uterin poate afecta fertilitatea prin blocarea implantării embrionului sau prin modificarea contracțiilor uterine, crescând riscul de avort sau naștere prematură. De aceea, este nevoie ca femeile cu fibrom uterin care își doresc un copil să discute cu medicul pentru a monitoriza și trata corespunzător situația.

Ce trebuie să facă o femeie cu fibrom uterin care își dorește un copil?


O femeie care își dorește un copil trebuie să fie conștientă că tratamentul adecvat și monitorizarea constantă sunt esențiale. Fibromul trebuie ținut sub control pentru a permite ca o sarcină să evolueze normal. În astfel de cazuri, este importantă o planificare atentă în colaborare cu medicul ginecolog.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro