Când poți face sport după cezariană?
Sănătate · Ginecologie / 31.03.2020

Ți-ai adus pe lume bebelușul și ai petrecut primele săptămâni alături de cel mic și partenerul tău, bucurându-vă de fiecare clipă, dar după ce începi să revii la ritmul normal de activitate precis te vei gândi și la exerciții pentru a avea din nou un tonus excelent. Află când poți face sport după cezariană și ce măsuri trebuie să iei pentru a preveni riscurile.

Deși operațiile de cezariană se realizează din ce în ce mai des, reprezintă în continuare o procedură chirurgicală de anvergură care necesită un interval pentru vindecare. Acest lucru nu înseamnă că va trebui să renunți la sport după o cezariană, dar vei avea nevoie de răbdare. Contează foarte mult să efectuezi exercițiile potrivite, să eviți solicitarea excesivă a organismului și să înveți să intepretezi semnalele pe care ți le transmite propriul corp.

 
Când poți face sport după cezariană?

Dacă și tu îți pui această întrebare nu te descuraja la gândul că va fi nevoie de un interval foarte lung de pauză. „O operație de cezariană necesită în general un repaus de minimum 6 săptămâni, dar este obligatoriu să se efectueze un consult ginecologic înainte de a se începe orice tip de exerciții sau terapie fizică pentru că pot apărea complicații, infecții sau incizia se poate vindeca într-un ritm mai lent”, a spus dr. Nazneen Vasi pentru thebump.com.
Dacă după 6 săptămâni te simți foarte bine și primești acordul medicului ginecolog poți face un test sugerat de Marianne Ryan, terapeut din New York. Stai întinsă cu picioarele drepte, apoi ridică treptat unul dintre ele, asigurându-te că restul corpului rămâne nemișcat. Dacă ai dureri când ridici piciorul, mai ales în locul inciziei, este prea devreme să începi exercițiile. Efectuează acest test o dată pe săptămână până în momentul în care nu mai simți deloc durere.

 
Care sunt exercițiile utile?

Dr. Vasi consideră că o femeie sănătoasă, care nu a avut complicații în urma nașterii prin cezariană, poate începe să alerge, să înoate sau să facă exerciții yoga după ce trec cel puțin 6 săptămâni de la intervenția chirurgicală. Și dr. Ryan susține practicarea înotului și a sesiunilor de yoga, cu evitarea pozițiilor care pun presiune la nivelul pelvisului.
În ceea ce privește antrenamentele mai intense dr. Ryan sugerează că se poate aștepta până la 3 luni pentru o refecere completă a zonei pelvine. Realitatea este că fiecare femeie se va vindeca în ritmul propriu, așa că este cel mai bine să se analizeze individual gradul de durere resimțit pentru a decide dacă este cazul să se înceapă exercițiile sau nu. Testul sugerat de dr. Ryan presupune să stai dreaptă, cu vezica plină și picioarele depărtate la o distanță egală cu cea dintre umeri. Sari de 20 de ori, apoi tușește de 5 ori. Dacă nu pierzi picături de urină și nici nu ai dureri poți începe să faci exerciții mai solicitante.

 
Ce exerciții trebuie să eviți?

Deși exercițiile pe care trebuie să le eviți nu sunt periculoase în sine, pot îngreuna recuperarea sau vor accentua durerile. Este esențial să eviți flotările și genuflexiunile, mai ales dacă suferi de diastază abdominală (separarea mușchilor abdominali după naștere). 
În cazul prolapsului de organe sau al incontinenței urinare alergatul trebuie practicat cu multă prudență. Dacă vrei neapărat să faci flotări evită-le pe cele la care ții picioarele întinse și preferă varianta cu genunchii îndoiți. Încearcă 2-3 și oprește-te dacă nu te simți bine.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro