Cifrele estimate de cercetatori in ceea ce priveste diabetul zaharat sunt alarmante, preconizandu-se un numar de 380 de milioane de bolnavi de diabet in 2025, la nivel mondial. De aceea, inovatiile in domeniul tratamentelor sunt deosebit de importante.
Cifrele estimate de cercetatori in ceea ce priveste diabetul zaharat sunt alarmante, preconizandu-se un numar de 380 de milioane de bolnavi de diabet in 2025, la nivel mondial. De aceea, inovatiile in domeniul tratamentelor sunt deosebit de importante.
Conform ultimelor statistici, in anul 2007 diabetul a cauzat 3,8 milioane de decese la nivel global, ceea ce reprezinta peste 6% din rata mortalitatii (diabetul reprezinta cea de-a patra cauza a mortalitatii la nivel global). La fiecare 10 secunde o persoana moare printr-o complicatie a diabetului.
La nivel international, diabetul predomina in India si SUA, 8% din populatie fiind afectata de aceasta boala. In India acest procent echivaleaza cu 41 de milioane de persoane, pe cand in SUA cu 19 milioane de persoane. Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent) reprezinta 85%-95% din totalul cazurilor de diabet din tarile dezvoltate si prezinta un procentaj chiar mai ridicat in tarile in curs de dezvoltare.
Complicatiile diabetului ar putea fi prevenite prin schimbarea dietei, cresterea activitatii fizice, si imbunatatirea conditiilor de viata. Peste 50% dintre cei afectati de diabet nu sunt constienti de boala lor.
Conform datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in 2008, in Romania au beneficiat de tratament 538.648 de persoane cu diabet, dintre care 154.443 au urmat tratament cu insulina.
Diabetul zaharat - o boala complexa
Potrivit Prof. dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, "diabetul zaharat este o boala complexa. De fapt, este un cumul de mai multe afectiuni. Diabetul de tip 1 se caracterizeaza prin lipsa secretiei de insulina. Astfel, pacientii trebuie sa fie tratati cu insulina pentru a suprevietui".
Diabetul de tip 2 este frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de ani. "Diabetul zaharat de tip 2 este o boala progresiva, care in timp ajunge sa fie tratata cu insulina", ne spune specialistul. In ambele cazuri, tratamentul cu insulina nu trebuie compromis printr-o executie inadecvata. Astfel, noile dispozitive optimizate de tip pen permit administrarea precisa si simplificata a dozelor.
Dispozitivele pentru insulina: o necesitate pentru pacienti
De la seringile din sticla care necesitau fierbere pentru sterilizarea lor s-a ajuns la o generatie moderna de dispozitive (similare cu aspectul unui stilou) care ajuta persoanele diabetice sa-si administreze dozele exacte de insulina necesara si care sunt usor de transportat si manevrat.
- 1985 - primul dispozitiv la nivel mondial de injectare a insulinei cu un aspect similar cu cel al unui stilou si care dispunea de cartuse de schimb;
- 1989 - primul dispozitiv preumplut cu insulina;
- 1999 - primul dispozitiv de administrare a insulinei cu memorie electronica;
- 2001 - primul sistem de administrare pentru persoanele cu dizabilitati de vedere si primul dispozitiv preumplut care isi regleaza doza de insulina cu acuratete.
Dispozitivele pentru insulina sunt unice deoarece combina rezervorul de insulina si seringa in acelasi ansamblu. Dispozitivele durabile contin un cartus reincarcabil de insulina, care este introdus si indepartat din dispozitiv chiar de pacient.
Incepand cu aceasta luna, a fost introdus pe piata un nou dispozitiv de injectare a insulinei - NovoPen 4. Pacientii care vor alege sa foloseasca aceasta versiune vor descoperi cat este de usor sa invete sa foloseasca noul dispozitiv. Scala acestuia de gradare a fost marita pentru o mai buna vizibilitate, iar la finalul dozei, pacientul este avertizat auditiv. De asemenea, dispozitivul necesita o forta de injectare a insulinei cu 50% mai mica fata de dispozitivul din generatia anterioara, simplificand si mai mult momentul administrarii tratamentului. Noul pen permite diferentierea cu usurinta a tipului de insulina (datorita culorilor diferite), scazand riscul aparitiei unor erori in administrarea tratamentului. Potrivit Prof. dr. Lichiardopol, fiecare tip de insulina are indicatiile proprii si se administreaza intr-un anumit moment, de aceea nu trebuie confundate.
"Persoanele care sufera de diabet sunt persoane care necesita o ingrijire atenta permanenta. Specialistii din domeniul sanatatii sunt de parere ca in afectiunile cronice precum diabetul, cele mai bune rezultate se obtin atunci cand pacientii, dar si familiile lor sau cei ce-i ingrijesc indeaproape, se informeaza constant si din surse medicale oficiale despre inovatiile care se petrec in domeniul de interes al bolii de care sufera. in cazul persoanelor cu diabet, autoingrijirea este o componenta vitala. in zilele noastre, persoanele cu diabet duc o viata aproape normala, atat de familie cat si din punctul de vedere al dinamicii sociale. Tratamentul cu insulina a devenit o parte integranta a vietii lor, cei mai multi bolnavi reusind sa-si gestioneze foarte bine boala. Pornind de la aceasta realitate, Novo Nordisk a creat dispozitivul NovoPen 4, un instrument care raspunde nevoilor diferite ale bolnavilor de diabet, oferindu-le posibilitatea unui partener de incredere, pe care se pot bizui pe termen lung", afirma Bogdan Viasu, General Manager Novo Nordisk.
Dispozitivul nu costa, se ofera gratuit prin intermediul medicilor, tuturor pacientilor cu diabet care primesc prescriptie medicala cu insulinele moderne.
Articole utile:
Invata sa controlezi diabetul prin exercitiu!