Fa pasul corect: controleaza diabetul!
Sănătate · Medicina generala / 22.09.2009

Conform OMS se estimeaza ca, la nivel global, aproximativ 246 milioane de persoane au diabet, aceasta maladie fiind a patra cauza de deces in tarile dezvoltate. La fiecare 8 secunde, o persoana moare din cauza diabetului si a complicatiilor acestuia, boala afectand un numar din ce in ce mai mare de tineri. De aceea, controlul afectiunii are o importanta covarsitoare.

Conform International Diabetes Federation prevalenta diabetului in Romania este de 9,4 % in randul populatiei adulte. Statistici ingrijoratoare se inregistreaza de asemenea in randul copiilor unde cresterea cazurilor de obezitate conduce spre riscul aparitiei precoce a diabetului.

Diabetul de tip 2 este diagnosticat de obicei la pacientii peste 35 de ani, dar poate sa apara la orice varsta. Simptomele apar relativ incet, de obicei sunt vagi si multe din ele trec neobservate:

  • urinare frecventa;
  • sete;
  • vedere incetosata;
  • infectii repetate ale pielii, gurii si vezicii urinare;
  • rani care nu se vindeca;
  • furnicaturi/amorteli ale mainilor si picioarelor.

Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 adesea se confrunta cu povara ca trebuie sa amelioreze afectiuni provocate de diabet, cum sunt: obezitatea, colesterolul sau hipertensiunea arteriala. Pacientii sunt de obicei supraponderali. 90% din persoanele cu probleme de greutate au diabet de tip 2. De regula, tratamentul se bazeaza pe exercitii, pierderea kilogramelor si unul sau mai multe medicamente pentru a invinge rezistenta la insulina. In acesta caz insulina injectabila poate deveni o necesitate.


Diabetul de tip 1 este mai rar si reprezinta aproximativ 10% din cazuri. Apare cu precadere la copii, adolescenti, dar si la persoanele cu varsta sub 40 de ani. La tipul 1, celulele pancreasului se distrug si fie produc insuficienta insulina, fie nu produc deloc. Deseori, afectiunea este ereditara, fiind vorba de o maladie de origine auto-imuna: organismul se apara impotriva propriului pancreas, distrugand celulele care secreta insulina.

Este foarte repede descoperit, simptomele se instaleaza rapid, in cateva luni sau chiar saptamani si sunt cat se poate de evidente:


  • sete intensa si permanenta;
  • nevoie frecventa de a urina;
  • scadere inexplicabila in greutate, insotita eventual de oboseala;
  • pofta de mancare exagerata;
  • tulburari de vedere;
  • confuzie mentala;
  • schimbari ale dispozitiei.

Automonitorizarea si injectarea insulinei sunt cerinte obligatorii in cazul acestei afectiuni.

Scopul tratamentului, in functie de fiecare tip de diabet, este sa pastrezi cantitatea de zahar din sange cat mai mica sau aproape de normal pentru a preveni afectiuni ale ochilor, rinichilor, inimii, nervilor sau vaselor de sange.



Importanta automonitorizarii

Dispozitivele de masurare a glicemiei destinate automonitorizarii trebuie sa ofere rezultate sigure si sa poata fi usor de utilizat de catre pacienti. Acest aspect este deosebit de important, avand in vedere faptul ca, pentru o monitorizare optima a tratamentului in diabet, ghidurile internationale recomanda ca pacientii sa isi masoare nivelurile glicemiei de 7 ori pe zi, inainte si dupa masa.

"Tratamentul de succes al diabetului depinde in mare masura de diagnosticarea precoce a bolii, dar si de educarea continua a pacientilor, aceasta bazandu-se pe trei elemente cruciale: informarea, motivarea pacientilor si implicarea acestora in sensul urmaririi zilnice a nivelurilor glicemiei, prin intermediul unor glucometre precise si usor de folosit", a declarat prof. dr. Radu Lichiardopol, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. "Persoanele cu diabet pot duce o viata activa, normala, testandu-si regulat nivelul glicemiei si modificandu-si stilul de viata prin exercitii fizice si dieta adecvata", a continuat prof. dr. Lichiardopol.


Cum putem preveni diabetul?

Chiar daca ai o predispozitie genetica spre diabet, acest lucru nu inseamna ca te vei imbolnavi inevitabil. Cu un mod de viata corespunzator ai mari sanse sa tii aceasta maladie grava departe de tine. Iata ce poti face:

  • in primul rand, incearca sa-ti mentii greutatea intre valori normale. Studiile dovedesc ca persoanele slabe se imbolavesc rareori de diabet de tipul 2;
  • ai grija sa nu lipseasca din dieta ta cromul, care joaca un rol important in metabolismul glucozei. Surse bogate in crom: drojdie, stafide, sparanghel, alune, ciuperci, prune, orz, graham, orez brun, broccoli;
  • cand simti ca ti-e foame, evita sa consumi dulciuri - acestea cresc rapid nivelul glucozei, dar pentru o perioada scurta de timp. Asemenea oscilatii pot deregla activitatea pancreasului. Inlocuieste zaharul cu indulcitori naturali (steviozida), artificiali sau cu miere;
  • evita alcoolul, dulciurile si limiteaza consumul de sare;
  • inlocuieste grasimile animale cu cele vegetale. Persoanele care consuma grasimi de origine animala in exces sunt de trei ori mai expuse riscului de a face diabet;
  • mananca multe legume (dar nu prea multi morcovi si sfecla rosie) si nu renunta la leguminoase, chiar daca sunt ceva mai grase. Alege fructe mai putin dulci (pepene rosu, mere cretesti, grepfrut, lamai);
  • fa-ti un program cu trei mese principale si doua gustari;
  • fa miscare. Activitatea fizica regulata scade cantitatea de zahar din sange si imbunatateste actiunea insulinei: plimbari, mers cu bicicleta, inot, urcat pe scari in locul ascensorului;
  • nu neglija controalele periodice, fa analize macar o data la doi-trei ani. Iar daca unul dintre parinti sau rudele apropiate sufera de diabet, dupa varsta de 35 de ani se impune un control medical anual. In mod normal, ar trebui sa faci in fiecare an un control medical, insotit de analizele de sange uzuale. In acest fel pot fi depistate la timp multe afectiuni care evolueaza tacut, fara simptome, dar care in timp pot conduce la distrugeri ireversibile in organism.


Campanie de monitorizare a diabetului

Roche Romania Diagnostics Division lanseaza campania "Fa PAS-ul corect: Controleaza diabetul!". Campania se adreseaza publicului larg si are drept obiectiv prevenirea, informarea si educarea populatiei asupra diabetului zaharat de tip 2.

Proiectul a demarat in data de 29 august cu un episod pilot pe plaja din Neptun unde peste 1.000 de persoane au beneficiat de testare gratuita a glicemiei, din partea unui personal medical autorizat, precum si de sfaturi in ceea ce priveste importanta automonitorizarii si a unui stil de viata adecvat pentru persoanele cu diabet.

Campania va continua in Timisoara - 26 septembrie, Cluj - 10 octombrie, Iasi - 24 octombrie si se va incheia la Bucuresti in data de 31 octombrie. In aceste orase vor fi amplasate corturi unde cei interesati vor putea afla informatii despre diabet, importanta automonitorizarii zilnice a nivelurilor glicemiei si a unui stil de viata sanatos.

Pentru accesul unui public cat mai larg la informatiile despre diabet, dar si despre produsele de masurare a glicemiei, a fost lansat site-ul www.accu-check.ro, dar si linia help-line: 0800 080 228.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro