Suferi de psoriazis? 4 alternative pentru săpun care curăță pielea delicat
Sănătate · Dermato - venerologie / 16.09.2019

Pielea afectată de psoriazis trebuie tratată cu multă atenție pentru a preveni iritațiile, înroșirea sau formarea crustelor. Săpunul este unul dintre produsele cu potențial problematic în rutina de îngrijire și este recomandat să-l înlocuiești cu variante mai puțin agresive, care îți protejează pielea.

În cazul unui diagnostic de psoriazis nu vei putea utiliza produsele convenționale de îngrijire a pielii pentru că îți poți agrava simptomele. Potrivit specialiștilor, în unele situații apar dureri la simpla atingere a pielii, iar formarea spumei de la săpunul folosit la duș va exacerba manifestările problematice. Dacă și tu ai probleme cu săpunul și ai încercat diferite produse fără succes este momentul să te orientezi spre alternative. Contează foarte mult să ai un ritual de îngrijire benefic, care nu agresează pielea și menține un nivel optim de hidratare.

 
Iată ce poți folosi în loc de săpun dacă ai psoriazis:

 
1. Nucile de săpun

Au fost utilizate timp de multe secole pentru curățarea pielii, a părului și a hainelor de locuitorii din India și Nepal. Nucile de săpun nu conțin substanțe toxice și nu au un efect nociv asupra mediului înconjurător. Sunt obținute prin uscarea fructelor arborelui Sapindus mucorossi și reprezintă o opțiune ideală pentru spălarea corpului și a podoabei capilare.
Pentru a le folosi cu succes trebuie să începi prin a râșni 10 nuci de săpun până când obții o pudră fină. În continuare toarnă pudra obținută într-un litru și jumătate de apă și lasă la fiert 30 de minute. După acest interval oprește focul și lasă la răcit. La final strecoară lichidul obținut și păstrează-l într-un borcan de sticlă. Noua ta variantă de săpun este gata!
Poți păstra amestecul la frigider timp de cel mult 3 luni. Pentru a-l utiliza folosește un dispozitiv cu pompiță și combină ½ cană din amestecul cu nuci de săpun cu ½ cană de apă distilată. Adaugă 5 picături de ulei esențial de lavandă și agită bine pentru a te asigura că ingredientele s-au combinat. Te poți spăla pe tot corpul cu acest amestec care va forma o spumă ușoară, iar dacă îl folosești pentru păr vei obține mult volum și strălucire. Este potrivit și pentru curățarea tenului pentru că înlătură stratul de celule moarte și punctele negre, prevenind excesul de sebum.

 
2. Săpunul negru african

Este utilizat încă din Antichitate și își are originea în vestul Africii, în principal în Ghana și Nigeria. Săpunul negru este obținut din ingrediente nutritive precum untul de cacao sau cel de shea. În plus, formează și o spumă plăcută, astfel încât nu-ți va lipsi deloc săpunul clasic de la magazin. Cumpără o bucată de săpun negru, iar pentru a-l folosi pune 25g într-un bol, adaugă ¾ cană de apă clocotită și lasă săpunul să se topească peste noapte. A doua zi noua soluție pentru curățarea pielii va fi gata de utilizare! Nu trebuie decât să muți amestecul într-un recipient cu pompiță și să adaugi câteva picături de ulei esențial de lavandă.

 
3. Ovăzul coloidal

Este ideal pentru calmarea pielii iritate și prevenirea agravării afecțiunilor dermatologice pe fond inflamator cum sunt eczema și psoriazisul. Umple cada cu apă caldă, apoi adaugă ½ cană de ovăz coloidal, 20g de sare Epsom și ½ cană de bicarbonat de sodiu. Relaxează-te în timp ce-ți tratezi pielea. Această baie va elimina celulele moarte și impuritățile de la suprafața pielii, menținând stratul ei de protecție și hidratarea optimă. 

 
4. Argila Rhassoul

În Maroc argila Rhassoul este remediul tradițional pentru curățarea blândă a pielii. Acest tip de argilă înfrumusețează pielea și ține sub control afecțiunile dermatologice. Pentru a o utiliza trebuie să pui ½ cană de argilă într-un bol și să adaugi suficientă apă pentru a crea o pastă omogenă. Poți folosi ceai verde răcit sau apă de trandafiri în loc de apă simplă, plus câteva picături din uleiul tău esențial favorit. Masează delicat pasta obținută pe tot corpul, apoi clăteșțe-te cu apă călduță. Pielea se va simți minunat!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro